Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekonomik kriz 1 TL’lik otomat sahiplerini de vurdu: Batmak üzereyiz

Ekonomik kriz 1 TL'lik otomat sahiplerini de vurdu: Batmak üzereyiz


Oyun otomat makinelerin içindeki oyuncakların maliyeti 20 kuruştan 90 kuruşa çıkınca, işletme sahipleri 1 TL ile çalışan makinelerden kâr edememekten yakındı. Ürünlerin maliyeti 1 TL’ye yaklaşınca, işletme sahipleri, sektörün devam etmesi için 2 TL’lik, 5 TL’lik madeni paralara ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. 

Konya’da otomat makinelerini işletmelere kiralayan, ismini vermek istemeyen bir firma sahibi şunları söyledi:

‘2.5 TL, 3 TL YA DA 5 TL GİBİ MADENİ PARALARIN ÇIKMASINI İSTİYORUZ’

“Yaklaşık 2004 yılından beri bozuk parayla çalışan otomat makineleri işletmeciliği yapıyorum. Bu ürünler 1 TL’ye satılmakta. Bu ürünlerin içerisindeki maliyeti 90 kuruşa dayanmış durumda. Ama biz bunları mecburen 1 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Bu makineleri belirli firmalardan satın alıp bazı işletmelere koyup, ortaklı bir şekilde çalıştırıyoruz. Ama artık, girdi fiyatlarının yükselmesi sebebiyle ürünlerin satışını yapamıyoruz. Bu makinelerden alınan her ürün bizi zarar ettirmekte o yüzden madeni para olan 1 TL’nin artık yetersiz kaldığını, bu madeni paraların yerine 2,5 TL, 3 TL ya da 5 TL gibi madeni paraların çıkmasını istiyoruz. Buradan ekmek yiyen binlerce insan var. Ama ne yazık ki makineleri şu anda depoya kaldırdık.”

‘DAHA GÜÇLÜ PARAMIZ OLMADIĞINDAN ARTIK ÜRETTİĞİMİZ MAKİNELERİ SATAMAZ DURUMA GELDİK’

İstanbul Kağıthane’de otomat makineleri için oyuncak üreten Ali Emre sektörde yaşanılan sıkıntıyı şöyle anlattı:

“2 TL, 3 TL, 5 TL gibi güçlü madeni paralara ihtiyacımız var. Pandemi döneminde boş durmadık. 4 milyon TL üretim için yatırım yaptık. Biz otomat satış makineleri ve ürünlerini üretiyoruz. 20 kuruşa mal olan oyuncaklar, şu anda kendi ürettiğimiz halde 90 kuruşa yakın maliyetler oluştu. Burada 1 TL en güçlü madeni paramız olduğu için makinenin içine koyduğumuz ürünler 1 TL’nin çok altında olmalı ki bu makineden para kazanan işletmeciler de para kazanabilsin. Sektörün devam etmesi için 2 TL, 5 TL gibi madeni paralara ihtiyacımız var. Eğer bu paralar acil olarak çıkmazsa makineleri hurdaya vereceğiz. Daha güçlü paramız olmadığından artık ürettiğimiz makineleri satamaz duruma geldik.” (ANKA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version