Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünya gazetesi, Ertem’in sunumunu yaptığı yeni ekonomik modeli haberleştirdi: “Büyümenin kaynağı sıcak para değil cari fazla”

Dünya gazetesi, Ertem’in sunumunu yaptığı yeni ekonomik modeli haberleştirdi: “Büyümenin kaynağı sıcak para değil cari fazla”


Dünya gazetesi haberinde Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Cemil Ertem’in Kasım ayının sonunda sunduğu raporda yeni ekonomik modelin amaçlarını anlattığını aktardı.

Sunumda, “Kur avantajı ve yatırımların artmasıyla ihracatın arttırılması ve cari fazla ile dış borca bağımlılığın sonlandırılması amaçlanmaktadır” denildi.

 

Gazetenin haberine göre sunumda, yüksek faiz ve düşük kura dayalı ekonomik modelin yüksek faiz maliyetleri nedeniyle yatırım ortamını zayıflattığı ve ihracatta rekabet gücünü azalttığı eleştirisine yer verildi.

 

Mehmet Kaya’nın haberine göre sunumda, “Dış borca, sıcak paraya dayalı bir dış ticaret rejimi ile yüksek faizin sonucu olan yüksek borç, sıcak para ve ithalata dayalı büyüme modeli” uygulanmayacağı vurgulanarak, temel politikalar şöyle sıralandı:

 

■ Net döviz girişine, küresel rekabete dayalı bir dış ticaret rejimi.

 

■ Düşük faizle yatırımları önceleyen, ihracatın ithalatı karşılama oranının çok üzerinde olduğu, cari fazla veren, küresel rekabette ve teknoloji ihracında öncü yeni bir büyüme modeli.

 

■ Toplam faktör verimliliğini esas alan, nitelikli işgücü ile hakkaniyetli bir ücret politikasına önem veren, refah düzeyi giderek artan bir üretim ve teknoloji üssü olmaya öncelik vermek.

 

Gazetenin haberine göre sunumda yer alan bazı ifadeler ise şu şekilde:

 

“Yeni ekonomik modelde düşük faiz ortamı ile yatırımların desteklenmesi, büyümenin ve istihdamın sürdürülebilir hale getirilmesi, rekabetçi kur avantajı ve yatırımların artmasıyla ihracatın artırılması ithalatın düşürülmesi ve nihayetinde cari açığın cari fazlaya evrilerek dış borca bağımlılığın ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.”

 

“Cari açığın finansmanında uzun yıllar büyük rol oynayan portföy yatırımlarının (sıcak paranın) yüksek seviyelerde oluşu, TL üzerinde baskı yaratan unsurların başında gelmiştir. Yeni model ile birlikte azalan cari açık, finansman ihtiyacı üzerindeki yükü azaltacağından, bu durumda hem net döviz açığı kapanmış hem de yabancıların hisse senedi ve borç senetleri piyasasında yarattığı kırılganlık azalmış olacaktır.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version