Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cezaevlerinde yaşanan ölümlere karşı duyarlılık çağrısı

Cezaevlerinde yaşanan ölümlere karşı duyarlılık çağrısı


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Fatih İlçe Örgütü, son dönemde cezaevlerinde artan ölümler ve hak ihlallerine dair ilçe binalarının önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Hasta tutsaklara özgürlük, cezaevleri cenaze evleri olmasın” pankartı açılırken sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve “Şehit namırın” sloganları atıldı.

HDP Fatih İlçe Eşbaşkanı Seyri İpek, cezaevlerindeki hak ihlallerinden dolayı tutukluların yaşamlarını yitirdiğini söyleyerek, son bir ayda yaşamını yitiren tutuklu sayısının 7 olduğunu hatırlattı.

‘CEZAEVLERİ ÖLÜM EVLERİNE DÖNÜŞTÜ’

İpek, ceza infaz sistemi ile tutuklular ve ailelerinin her gün öldürülmek istenildiğinin hedeflendiğine dikkati çekerek, “Sağlık ve yaşam hakkı kağıt üzerinde bile karşılık bulamamaktadır. Böyle bir süreçte pandemi de iktidar tarafından fırsata dönüştürülmüş tutsak ve tutsak ailelerine sadece acı pay edilmiştir” dedi. Tutukluların tek hücreli ve süngerli odalara atılarak kötü muamelelere maruz bırakıldığını ifade eden İpek, disiplin cezalarının ise keyfi bir biçimde verildiğini belirtti. Cezaevlerinde en yakıcı olayın hasta tutuklular olduğunu vurgulayan İpek, “Tedavilerini engellemek, tek başına hücrede tutmak ve tahliyesini engellemek sistematik bir işkencedir.  Her yıl onlarca ağır hasta tutsak tedavi edilmediği ya da tahliye edilmediği için yaşamını yitiriyor. Cezaevleri adeta ölüm evlerine dönüşmüş durumda. Nitekim bunu son haftada cezaevlerinden 5 cenazenin çıkmasıyla gördük” ifadelerini kullandı.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

İpek, cezaevlerinde yaşanan hak ihlaline karşı tüm kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunarak, bunun derhal önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca farklı illerde tutuklu yakınlarının adalet nöbetinde olduklarını hatırlatan İpek, ailelerle dayanışma gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından açıklama sloganlarla sona erdi. (MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version