Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ByLock raporu BM’nin sitesinde yayımlandı: Ocak 2022’de ele alınacak

ByLock raporu BM’nin sitesinde yayımlandı: Ocak 2022'de ele alınacak



Türkiye’de on binlerce insanın terör örgütü üyesi ilan edilerek cezaevine gönderilmesine gerekçe yapılan ‘ByLock’ haberleşme uygulaması hakkında Birleşmiş Milletler (BM) önemli bir adım attı.


BM, HRD e. V. İnsan Hakları Derneği ve Mağdur Emekçiler Platformu’nun hazırladığı ByLock raporunu kabul ederek, internet sitesinde yayınladı.Litvanya’nın Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) sürecine sunulan ve ByLock iletişim aplikasyonunun verilerinin korunmasına ilişkin Litvanya’nın sorumluluğuna dikkat çeken rapor, Ocak 2022’de ele alınacak. ‘ByLock: Ulusal ve Uluslararası Bilgi İletişim Kanunları/Sözleşmeleri/Antlaşmaları çerçevesinde Litvanya’nın Sorumlulukları’ başlıklı rapor, binlerce kişisel verinin devletler arası adli yardımlaşma olmadan Türk istihbaratı tarafından illegal yollarla elde edildiğine dikkat çekiyor. Raporda, ByLock verilerinin delil olamayacağı ayrıntılı olarak anlatılıyor.

BM’ye üye ülkelerinin insan hakları alanındaki gelişmeler her beş yılda gerçekleştirilen özel oturumlarla ele alınıyor. Ülkelerin 5 yıllık insan hakları karnesi olarak da adlandırılabilecek UPR mekanizmasına Sivil Toplum Kuruluşları da katkı sunulabiliyor.

BYLOCK DELİLİ HUKUKSUZDUR, HÜKME GEREKÇE YAPILAMAZ

HRD Dernek Başkanı Muammer Burtaçgiray, 2016 sonrasında Türkiye’de yaşanmakta olan mağduriyetlerin ana gerekçelerinden biri olan WhatsApp, Telegram ve Viber gibi bir iletişim aplikasyonu olan ByLock iddiasının çürütülmesi ve hukuki nitelik taşımayan delil olduğunun kabul edilmesi için dernek olarak çalışmalarını devam ettireceklerini kaydetti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version