Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bulgaristan’dan Türkiye’ye akın var: Bulgar Levası, son 10 yılda TL’yi 9’a katladı

TL, Leva karşısında eriyince Bulgaristan’dan Edirne’ye alışveriş akını oldu


Türkiye’de döviz krizi büyümeye devam ediyor. Türk Lirası’ndaki değer kaybı sadece euro ve dolar ile sınırlı değil. Bulgar Levası da TL karşısında hızla değer kazanıyor. Peki, TL-Leva kuru ne durumda? TL, Bulgar Levası karşısında ne kadar değer kaybetti?
TL, 2021 yılında dünyada en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer alırken, komşu ülke Bulgaristan’dan da ciddi turist akını yaşanıyor. Bulgar Levası’nın TL karşısında kazandığı değer sonrası Bulgar vatandaşlar, Türkiye’ye hem turistik ziyaret hem de alışveriş için geliyorlar. Eskiden Türk vatandaşları Bulgaristan’a alışveriş için giderken, döviz kurlarındaki yükseliş sonrası durum tersine döndü.
TL, SADECE 6 AYDA YÜZDE 60 DEĞER KAYBETTİ

Bulgar Levası ve TL’nin kısa dönemdeki ilişkisine bakıldığında, döviz krizinin boyutları daha net anlaşılıyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre, Haziran 2021’de 1 Bulgar Levası 5.33 TL olarak değer görürken, 15 Aralık 2021 tarihinde 8.44 TL seviyelerinde seyrediyor. Leva, TL karşısında sadece 6 ayda yüzde 60 değer kazandı. Bulgar vatandaşlarının alışveriş için Edirne’ye akın ettiği Kasım 2021’de 7 TL olan Leva, bir ayda yüzde 20 daha değer kazandı.

LEVA, TL KARŞISINDA SON 10 SENEDE YÜZDE 696 DEĞER KAZANDI
2010 yılında Bulgar Levası ile aynı seviyede seyreden TL, özellikle 2015 yılından sonra istikrarlı bir şekilde değer kaybetmeye başladı. 2010 yılının Ocak ayında 1.06 TL olarak değer gören Bulgar Levası, Haziran 2017 tarihine kadar 1-2 TL bandında seyretti. Leva’daki yükseliş 2017 yılından sonra hızlandı. Leva, TL karşısında son 10 senede yüzde 692 değer kazanırken, 15 Aralık 2021 tarihi güncel kurlar baz alındığında 8.44 TL seviyesinde değer görüyor.

ECZANELERDE BİLE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURDULAR
TL’nin diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle Edirne’ye komşu Bulgaristan’dan Türkiye’ye alışveriş yapmak için yapılan seyahatlerin sayısı her geçen gün artıyor. Edirne esnafının müşterilerinin yüzde 99’unu turistler oluşturuyor. Edirne’ye akın eden Bulgaristan vatandaşları, giyecek ve yiyecek ihtiyaçlarının yanı sıra ilaçlarını da kent merkezindeki eczanelerden alıyor.

Serbest Görüş:
dBulgaristan’da asgari ücret ne kadar? Edirne’ye 1 milyon Bulgar turist alışverişe geldi
dBulgar öğretmen Yanna’nın Filibe’den Edirne’ye ‘ucuzluk’ yolculuğu
dAzerbaycan’da asgari ücret ne kadar, TL-Manat kuru ne durumda?

 
Koronavirüs (Covid-19) karşısında etkili olduğu iddia edilen Aspirinlere olan talep artarken, eczanelerde adım atacak yer kalmadı. Bulgarlar, kutu kutu aspirin almaktan vazgeçmiyorlar.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version