Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bilal Erdoğan, Çekirge’ye açıldı: Türkiye’ye dönünce kendime sordum, ne yapabilirim?

Bilal Erdoğan, Çekirge’ye açıldı: Türkiye’ye dönünce kendime sordum, ne yapabilirim?


Hedefinin insan yetiştirmek olduğunu anlatan Bilal Erdoğan “Çocuklarımızın yüzde 40’ı ‘Yurt dışına gitmek ister misin’ sorusuna ‘Evet’ diyor. İlk sıra ABD ve Almanya” dedi. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge’ye uzun vadeli planlarını ve amaçlarını anlatan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu, “Okul, üniversite, ilim vakfı, öğrenci bursları… Bütün bunlar niye… Ne yapmak istiyorsunuz?” gibi soruları yanıtladı.

Çekirge’nin, “İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan’la sohbet ediyoruz… Konu bu akşam verilecek olan “İlim Yayma Ödülleri”… Çamlıca’daki Türk müziği anaokulunu gezerken okulu anlatıyor.” cümleleriyle takdim ettiği Bilal Erdoğan, “Fatih Bey, Türkiye’ye döndükten sonra kendi kendime sordum ‘Ülkem için ne yapabilirim?’… Ve karar verdim. Bütün hedefim, kültürümüzün ihya edilmesidir, insan yetiştirmektir… Geleneksel sporlarımızdan okçulukta da bu var. Üniversitede de bu var. Şimdi içinde bulunduğumuz bu müzik okulunda da bu var… İnsan yetiştirmek. Ona uğraşıyorum. Eğer bunu başarırsak Allah’ın izniyle Türkiye güçlü olur.” dedi.

’20 YIL ÖNCE BİR KÜLTÜR PROJESİ BAŞLATMIŞ OLSAYDIK…’

Bilal Erdoğan ile yapılan söyleşide öne çıkan bölümler şöyle:

“Yani siyaset günlüktür biraz. Bugün var, yarın yok. Kendine göre istikrarsız dönemleri var. Dünyadan etkileniyor. Çok karmaşık, sofistike bir yapı siyaset… Ama sonuçta bir toplumu güçlü kılacak olan şey bana göre kültürdür. İlimdir. Kültür de gündelik kaygılarla olmuyor. Kalıcı olan, uzun soluklu olan bir iş… Yani düşünün, 20 yıl önce bir kültür projesi başlatmış olsaydık. Şimdi sonuçlarını alıyorduk… Buna inanıyorum. Böyle çıktık yola…”

‘MESELA NOBEL DİYORUZ…’

“Mesela Nobel diyoruz. Öyle kurulduğu gün Nobel olmamış ki. 120 yıllık bir proje… Yıllarla, tecrübelerle oluşmuş. Biz de uzun soluklu bir programla başladık. Arkadaşlarıma dedim ki:

‘Sakın telaşlı olmayalım. Bize yavaş gelen bir hızı olacak. Ama 50 yıl sonra biz orada olmasak da çocuklarımız görecek… En azından bir kültür fidanı dikmiş oluyoruz…’ Buna göre düşünelim…”

ENİŞTE SELÇUK BAYRAKTAR ÖRNEĞİ

“Şöyle düşünün, biz burada akademisyene olan saygıyı, ilgiyi ve değeri gösterirsek o da belki örneğin ABD’de alışacak, öğrenecek ve ülkesine dönüp büyük işler yapacak. Kanallar, kapılar açacak. İşte Selçuk Bayraktar budur. Fuat Sezgin Hocamız bunun örneğidir. Bakın Müslümanlar Batılı düşünce insanlarının kitaplarını alıp çevirmişler. 15’inci yüzyıldan sonra onları geçmişler. Sonra da Batılı biliminsanları gelip Müslüman düşünürlerin kitaplarını çevirip gelişmişler, onlar geçmişler… İşte Gutenberg matbaayı buluyor, ilk çevrisi basılan kitapların başında İbni Sina geliyor.

Bugün de bizim yapmamız gereken budur. Reçete budur. Yani diyorum ki, bizim akademisyenimiz de burada okusun, sonra gitsin Batı’da doktorasını yapsın, oradan ne alacaksa alsın ve gelsin…”

ÇEKİRGE: KÖKLÜ VE ÖZGÜN FİKİRLERİ VAR

Gazeteci Fatih Çekirge yaptığı söyleşiyi, “Bilal Erdoğan’la sohbetimiz bu akşam verilecek İlim Yayma Vakfı Ödülleri nedeniyle bilim ve kültür üzerineydi.” diyerek bitirdi:

Bilal Erdoğan’la ilk kez böyle uzun bir sohbet yaptım. Bugüne kadar Cumhurbaşkanı’nın oğlu olarak görüyordum. Hatta cumhurbaşkanı oğlu olmanın zorluklarını da konuştuk. Ve bu sohbetle anladım ki, karşımda ciddi bir eğitim almış, köklü ve özgün fikirleri olan, esprili, kahkaha atan ve ne istediğini bilen bir kişi var…

Özellikle şu sözü: “Siyaset gündeliktir. Kalıcı olan kültür ve eğitimdir…”

Zaten akademisyenin, öğretmenin önemini de bir “Türk müziği anaokulu”nda konuşmamız bile anlamlıydı. Anaokulundan bilim ödüllerine uzanan bir takvim bu…

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version