Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bahreyn Şam’a yeniden büyükelçi atadığını duyurdu

Bahreyn Şam’a yeniden büyükelçi atadığını duyurdu


Bahreyn devlet haber ajansı BNA, Vahid Mübarek Sayyar’ın Suriye’nin Şam büyükelçisi olarak atandığını bildirdi. Bu adım, artan sayıda Arap ülkesinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri yeniden kurmaya başlaması nedeniyle Ortadoğu’daki diplomatik değişimin bir parçası olarak görülüyor.
Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşın ardından Körfez Arap ülkeleri Şam’daki misyonlarının ya seviyesini düşürdü veya tamamen kapatmıştı. Şam büyükelçisini çekmekle birlikte misyonu açık tutan Bahren, Manama’daki Suriye büyükelçiliğinin faaliyetlerini sürdürmesine de izin vermişti.
Umman, geçen yıl Suriye’ye büyükelçi atanan ilk Körfez Arap devleti olmuştu. 2018 yılının sonlarında Şam’daki misyonunu yeniden açan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise geçen ay dışişleri bakanını Şam’a göndermiş, BAE Dışişleri Bakanı Esad ile görüşerek Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden kabul edilmesine destek verdiklerini açıklamıştı.

Körfez Arap ülkelerinin Esad rejimiyle ilişkilerini normalleştirmeye başlaması, Suriye’de karşıt güçleri destekleyerek etkinlik sağlayan İran ve Türkiye’yi dengelemeye matuf bir Arap hamlesi olarak yorumlanıyor. Arap ülkeleri Suriye’de yeniden nüfuz kazanma çabası içerisinde bulunuylor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version