Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BAE Heyeti, Aselsan ile ortaklığı görüşmek için Ankara’da

BAE Heyeti, Aselsan ile ortaklığı görüşmek için Ankara’da


Birleşik Arap Emirlikleri hükümet yetkililerinden oluşan bir heyet, Türkiye’nin savunma sanayileriyle olası işbirliğini görüşmek üzere Ankara’ya geldi.

Bloomberg’in haberine göre, ziyaret, Emirliğin fiili yöneticisi Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan’ın Ankara’yı ziyaret etmesinden ve yetkililerin Türkiye’deki BAE yatırımlarını desteklemek için 10 milyar dolarlık bir fon açıklamasından iki haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, BAE heyetinin Pazartesi günü Savunma Sanayii Başkanlığı ile bir araya geldiğini ve Aselsan da dahil olmak üzere Ankara merkezli savunma şirketleriyle görüştüğünü söyledi. Yetkili, ekibin Türk SİHA üreticilerinin temsilcileriyle de görüştüğünü söyledi. Görüşmelerin sonucunun hemen netleşmediği belirtildi.

Savunma Sanayii Başkanlığı ve Aselsan, Bloomberg’in sorularını yanıtlamadı. BAE dışişleri bakanlığı, aramalara ve yorum isteyen bir e-postaya yanıt vermedi.

Şeyh Muhammed’in geçen ay ziyareti sırasında, Abu Dabi’nin egemen servet fonu ADQ, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarını içeren olası yatırımlar konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Türk Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir Pazar günü bir grup gazeteciye verdiği demeçte, Türkiye’nin savunma sanayisinin gelişiminin BAE’yi ilgilendirdiğini ve görüşmelerin “ihracat olasılıkları” ile sonuçlanabileceğini söyledi.

İki ülke ilişkileri bu yılın başlarında yeniden ısınmaya başladı ve ticaret ve yatırımda milyarlarca doların kilidini açabilir. Yılın başlarında yapılan bir habere göre, Abu Dabi’nin varlık fonları Türkiye’deki yatırımlar için aylarca araştırma yaptı.

BAE, bölgesel çatışmalardan geri adım atma ve ekonomiye yeniden odaklanma yönündeki değişimini son dönemde hızlandırdı. Türkiye ile bağları, 2011 Arap Baharı ayaklanmalarını takip eden kargaşada İslamcı grupların rolü nedeniyle giderek gerilmişti. İki ülke Libya ihtilafında da karşı taraftaydı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version