Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AYM gazeteci Cemal Kalyoncu’nun bireysel başvurusunu reddetti

AYM gazeteci Cemal Kalyoncu’nun bireysel başvurusunu reddetti


Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Aksiyon dergisi muhabiri Cemal Azmi Kalyoncu’nun bireysel başvurusuyla ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yüksek Mahkeme, Kalyoncu’nun sosyal medya paylaşımları ile gazetecilik faaliyetlerinin “örgütsel suç” kapsamında saydı, tutuklanarak cezaevine konulmasının da “makul gerekçelere” dayandığını savundu.

AYM, Kalyoncu’nun tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi güvenliği ve hürriyetinin ihlal edildiği iddiasını reddederek dayanaktan yoksun bulurken, ifade ve basın özgürlüklerinin de ihlal edilmediğine hükmetti.

4 YIL HAPİS YATTI

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Gülen cemaatine yönelik “medya yapılanması” davasında Cemal Azmi Kalyoncu tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Kalyoncu, birlikte yargılandığı gazetecilerle, 31 Mart 2017’deki duruşmada tahliye edilmiş, ancak savcının itirazıyla serbest kalmanda yeniden tutuklanmıştı. Kalyoncu, diğer birçok gazeteciyle birlikte Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin Mart ayında davayı bozması üzerine, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, bozma ilamı doğrultusunda tutuklu gazeteciler Ahmet Memiş, Cemal Azmi Kalyoncu, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız’ın tahliyesine karar vermişti.

‘AİHM’İN ILICAK KARARIYLA TUTUKLAMAYA ESAS GÖSTERİLEN AYNI DELİLLERİ İÇEREN BİR BAŞVURU’

İHAM’ın Nazlı Ilıcak kararıyla tutuklamaya esas gösteirlen neredeyse aynı delilleri içeren bir başvuru. İHAM’ın bu başvuru için de 16bin Euro gibi yüklü bir tazminat vermemesi için hiçbir sebep yok.

— Rumeysa Budak (@RumeysaBudak) December 31, 2021

AYM kararını yorumlayan avukat Rümeysa Budak, geçtiğimiz günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin gazeteci Nazlı Ilıcak’la ilgili verdiği ihlal kararını hatırlatarak, “İHAM’ın Nazlı Ilıcak kararıyla tutuklamaya esas gösterilen neredeyse aynı delilleri içeren bir başvuru. İHAM’ın bu başvuru için de 16 bin Euro gibi yüklü bir tazminat vermemesi için hiçbir sebep yok” yorumunda bulundu.

Serbest Görüş:

 

AİHM, ILICAK’A TAZMİNAT ÖDENMESİNE HÜKMETMİŞTİ

AİHM, Nazlı Ilıcak kararında 15 Temmuz darbe girişimi devam ederken attığı tweetler ve çalıştığı medya kurumu nedeniyle ‘terör örgütü üyeliğiyle’ suçlanıp tutuklanmasını “hak ihlali” saymıştı. Ilıcak’ın özgürlük, güvenlik ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmeden AİHM, Türkiye’nin 16 bin Euro ödemesine hükmetmişti. Ilıcak 3 yıldan fazla süre hapis yatmıştı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version