Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Asgari ücrette ‘anlaşma sağlandı’ iddiası; yine hüsran!

Asgari ücret, Erdoğan’ın insafına kaldı!


HABER ANALİZ | YUSUF DERELİ  

Asgari ücretle ilgili işçi ve işveren temsilcilerinin ‘mutabık’ kaldığı ileri sürüldü. Buna göre gelecek yılki asgari ücret konusunda 3 bin 900 lira rakamında anlaşmaya varıldı. Söz konusu rakam asgari ücrette yüzde 38’lik bir zam anlamına geliyor. Yıl başında asgari ücretle 384 dolar alınabiliyordu. Bugün iddia edildiği oranda zam yapılması halinde bile asgari ücret ancak 264 dolara denk geliyor. Bu ise maaşların dolar bazında bir yılda yüzde 31 erimesi anlamına geliyor. İşçinin alım gücünün korunması için asgari ücretin bugünkü rakamlarla 5 bin 300 liraya çıkarılması gerekiyordu. İşçiye yine hüsran düştü!

Milyonlarca işçi 2022’de asgari ücretin ne olacağını merakla bekliyor. 4. toplantının tarihi henüz belirlenmedi. Asgari Ücret Komisyonu’nun bu hafta içinde son toplantısını yaparak kararını açıklaması bekleniyor.

Ancak kulislere yansıyan bilgilere göre işçi ve işveren temsilcileri 3 bin 900 TL’de anlaştı. İşverenlerin, son 6 yıldır devam eden asgari ücret desteğinin gelecek yıl da sürmesi yönünde talebi olduğu belirtiliyor.

SON SÖZÜ ERDOĞAN SÖYLEYECEK

Söz konusu rakam asgari ücrette yüzde 38’lik bir artış anlamına geliyor. TÜİK’e göre enflasyon oranı yüzde 21,3. Ancak ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 58’in üzerinde. Geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın asgari ücretin 4 bin liranın altında olmaması için ‘talimat’ verdiği ileri sürülmüştü. Şimdi gözler Erdoğan’da. 4 bin TL psikolojik sınır. Erdoğan’ın ‘kahraman’ olmak için asgari ücreti 100 TL daha artırarak 4 bin liraya çıkarma ihtimali yüksek.

DİSK: ASGARİ ÜCRET EN AZ NET 5 BİN 200 TL OLMALI

TÜRK İş, 4 bin liranın ‘kırmızı çizgileri’ olduğunu söylüyor. Ancak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bulunmayan DİSK, asgari ücretin en az 5 bin 200 TL olması gerektiğini açıklamıştı.

Yıl başında asgari ücret 384 dolara tekabül ediyordu. Bugünkü kurla 205 dolara denk geliyor. İddia edildiği gibi 3 bin 900 liraya çıkarılmasıyla güncel kurla 264 dolar alınabiliyor. Yıl başına göre asgari ücretteki erime yüzde 38’lik zamma rağmen aylık 120 dolar!

Asgari ücretin yıl başındaki alım gücüne (384 Dolar) ulaşabilmesi için bugün itibariyle 5 bin 300 liraya çıkarılması gerekiyordu.

Aynı şekilde yıl başında asgari ücretle tanesi 740 TL’den 3,8 adet çeyrek altın alınabiliyordu. Bugün ise 3 bin 900 lira ile 2,8 çeyrek alınabiliyor. Yani işçinin cebinden her ay bir çeyrek altın alnıyor!

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version