Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Asgari ücret, Erdoğan’ın insafına kaldı!

Asgari ücret, Erdoğan’ın insafına kaldı!


HABER ANALİZ | YUSUF DERELİ  

Türkiye’de herkes asgari ücret görüşmelerinden çıkacak rakama kilitlenmiş durumda. Zira Türkiye’de asgari ücret, AKP iktidarı döneminde ‘ortalama’ maaş durumuna geldi. DİSK’in araştırmasına göre asgari ücret ve onun yüzde 20 fazlasına çalışanların sayısı 10 milyon civarında. Dolayısıyla milyonlarca insanı doğrudan ilgilendirdiği için açıklanacak rakam çok önemli.

Asgari ücret zammında üçüncü toplantı dün yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Merkezi’nde üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamalar asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olmasını bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.

TİSK, 3 BİN 100 LİRAYI UYGUN BULMUŞ

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in açıklamalarına göre eski formüle göre yaptıkları hesapla asgari ücret aralığının 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında olduğunu söylüyor. 2 bin 979 TL’yi hangi formülle bulduklarını bilmiyoruz. Önder’e göre TİSK 3 bin 100 lirayı ‘uygun’ bulmuş!

TİSK: TÜİK’İN RAKAMLARI BİZİM İÇİN GEÇERLİDİR

TİSK Genel Sekteri Akansel Koç ise 3 bin 100 lira teklif etmediklerini savunuyor. Koç, “Çalışanlarımızı enflasyona karşı koruyacağız. TÜİK’in açıkladığı tüm rakamlar bizim için geçerlidir. Başka enflasyon açıklayan kurumlarda var ama bizim esas aldığımız TÜİK’tir.” diyor. Koç’un kabul ettikleri TÜİK’in yıllık enflasyon oranı yüzde 21,3!

İşverenler çok akıllı!

TÜİK’in rakamlarının hiç bir gerçekliği olmadığını TİSK de biliyor. Türkiye’de gerçek enflasyon yüzde 50’nin bile üzerinde. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonun yüzde 58 olduğunu açıklamıştı. Velev ki yüzde 50 olsun; bu durumda asgari ücretin en azından 4 bin 200 lira civarında olması gerekiyor.

TİSK’in aklından geçen rakamın 3 bin 300-3 bin 400 civarında olduğunu anlıyoruz. Türk-İş’in ise 3 bin 900 lira teklif ettiği kaydediliyor.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Asgari ücret rakamının yapılacak 4. toplantıda açıklanması bekleniyor.

Peki nasıl bir rakam çıkacak?

İktidara yakın gazeteler geçtiğimiz haftalarda yüzde 35-40 oranında bir zammın mümkün olduğunu yazmıştı. Bu da asgari ücretin 3 bin 700 – 3 bin 900 lira arasında bir rakam olacağı anlamına geliyor.

Ancak Erdoğan geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ‘işvereni de memnun etmek zorunda olduklarını’ dile getirdi. Dolayısıyla yüzde 40-50’lik bir zam şu aşamada çok mümkün görünmüyor.

TİSK’in ‘Bizim için TÜİK’in rakamları geçerlidir’ çıkışı dikkate alınırsa asgari ücret 3 bin 400 lira civarında olacak. Pazarlıklarla zam oranını yüzde 25’e çıkarsanız bile rakam 3 bin 500 lira civarına ancak çıkıyor. Bu durumda bugünkü kurla asgari ücretin 256 dolar olması demek!

Söz konusu rakamın enflasyonla birlikte önümüzdeki 3-4 ayda 200 doların bile altına düşme ihtimalini de göz ardı etmeyin…

Peki sene başında asgari ücret ne kadardı; 384 dolar! Bugünkü kurla 5 bin 250 lira civarında…

ERDOĞAN LÜTFEDERSE, ASGARİ ÜCRET 4 BİN LİRA OLACAK!

Türk-İş’in 3 bin 900 liralık teklifinin de kabul edilebilir bir yanı yok. Gerçek enflasyonun yüzde 55’in bile üzerinde olduğu bir ortamda yüzde 38’lik zam teklifi işçinin emeğinin sömürülmesi anlamına geliyor. Bu arada DİSK’e göre asgari ücret net 5 bin 200 TL olmalı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan işçiyi memnun edecek bir rakamın çıkmayacağı kesinleşti diyebiliriz.

Şimdi gözler, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde kurmaylarına ‘asgari ücretin 4 bin TL’nin altında olmasın’ talimatı verdiği ileri sürülmüştü. Erdoğan ‘lütfederse’ emekçinin maaşı 4 bin TL civarında olacak…

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version