Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AP: Türkler ucuz ekmek kuyruğundayken Bulgar ve Yunanlılar alışveriş için Edirne’ye akın ediyor

AP: Türkler ucuz ekmek kuyruğundayken Bulgar ve Yunanlılar alışveriş için Edirne’ye akın ediyor


AP haber ajansı, Türk Lirası’nda bir yıl içinde yaşanan yüzde 40’lara varan değer kaybı sonrası Türk vatandaşları artan pahalılık karşısında temel ihtiyaç maddelerini temin etme mücadelesi verirken Bulgar ve Yunan vatandaşlarının kendi para birimlerinin artık daha değerli olmasından istifade etmek için Edirne’ye akın etmesini haberleştirdi.
Haberde özetle şu hususlara değinildi: “Bulgar alışverişçiler, düşen Türk lirasından yararlanmak üzere Edirne’ye akın ederek, çılgınca yaptıkları alışverişlerle paketledikleri araba ve otobüslerle ülkelerine dönüyor. Şehre geldiklerinde ilk durakları döviz bürosu oluyor, ardından marketlere ve bakkallara gidiyorlar.
Noel arifesinde şehrin Türk pazarı Bulgaristan’dan gelen alışverişçilerle doluydu. Hatice Ahmedova, kendisini Edirne’ye götürecek otobüse binmek için saat 03.00’te yola çıktığını, 200 Bulgar Levası ile 1.150 Türk Lirası bozdurduğunu ve alışverişe başladığını söyledi.

60 yaşındaki Gulfiye Osinova da çocukları ve torunları için hediyeler bulmak için oradaydı ve Bulgaristan’ın çok daha pahalı olduğunu söyledi.
Türkiye, gıda, yakıt ve ev eşyası fiyatlarını pahalılaştıracak şekilde resmi enflasyon rakamlarının %21’in üzerinde olduğu bir ekonomik krizin sancıları içinde buluyor. Ancak TL’ye göre kendi para birimleri değerlenen Bulgar alışverişçiler bu kur düşüşünden yararlanma fırsatı kaçırmak istemiyor ve ülkeyi bavulları dolu halde terk ediyor.

Serbest Görüş:
dErdoğan’ın âkıbetini kızgın muhâfazakârlar belirleyecek
dMeriç’ten geçen Türk sığınmacılar Sofulu’da mahsur kaldı

 
Edirne’deki Ulus çarşı kooperatifinin başkanı Bülent Reisoğlu, yabancıların sayısının son haftalarda dört katına çıktığını söyledi. Bulgar arabalarıyla dolu otoparklarda Edirne ve İstanbul plakalarını görmek neredeyse imkansız hale geldi. “Deli gibi alışveriş yapıyorlar, (kendi ülkelerinde) satmak için ya da bir daha bulamayacaklarını düşünerek bir maldan beş-on tane aldıkları oluyor.”
Edirne’ye sadece Bulgaristan’dan değil, diğer komşu ülke olan Yunanistan’dan da alışverişçiler geliyor.
Yerleşik ekonomi teorisi, yüksek enflasyonun faiz oranlarını yükselterek düşürülebileceğini söylüyor ancak Erdoğan aksini savunuyor. Erdoğan yeni ekonomik programında ucuz kredi, yüksek ihracat ve büyük büyüme istiyor.
Bu arada Türklerin kış soğuğunda uzun kuyruklarda ucuz ekmek almak için bekliyor olması, zamlarla birlikte alım güçlerinin ne denli düştüğünü acı bir şekilde gözler önüne sermektedir. Erdoğan, yaptığı son müdahalelere lira kaybettiği değerin bir bölümünü yeniden kazandığı için Türk işletmelerini fiyatlarını düşürmeye çağırdı, ancak henüz ortada bu yönde bir işaret bulunmuyor.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version