Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ankara Kuruyemişçiler Odası Başkanı: Halk artık kuruyemiş yiyemiyor

Ankara Kuruyemişçiler Odası Başkanı: Halk artık kuruyemiş yiyemiyor


Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi, kuruyemiş fiyatlarını da etkiledi. 1 doların 18 lirayı gördüğü günlerde kuruyemiş fiyatlarına yüzde 100’ü aşan zamlar geldi, ancak Türk lirası değer kazandıktan sonra fiyatlarda indirim olmadı. Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytaç Sevimli, aracı firmaların kendilerine yüksek fiyattan ürün vermeye devam ettiğini ve hatta zam gelecek diye depodaki ürünleri bile satmadığını belirterek şunları söyledi.

“Kuruyemiş fiyatları üst üste zam yedi. Esnafımızı mağdur etti. Nedeni de üretici firmalar, spotçulara malları verdikleri için bize yok sattırdılar. Üretici firmaya gidiyoruz, mal yok. Ürettikleri malları spotçulara vererek, mal olmadığı için de spotçular bunlara afaki şekilde zam yapmışlar.”

Sevimli, kuruyemiş fiyatlarına gelen artışı şöyle paylaştı:

“Bademin kilosu 95 liradan 200 liraya, kaju fıstığının kilosu 90 liradan 220 liraya, yerli fındığın kilosu 65 liradan 150 liraya, Antep fıstığının kilosu 110 liradan 210 liraya, leblebi 30 liradan 60 liraya, silah çekirdek 30 liradan 45 liraya, Türk kahvesi 60 liradan 210 liraya çıktı.”

Sevimli, bazı ürünlerde yerli üretim olmadığını ve Türk lirasının değer kaybetmesiyle bu ürünlere anında zam geldiğini kaydetti.

‘TÜRK HALKI KURUYEMİŞ YİYEMİYOR’

Aytaç Sevimli, yılbaşında kuruyemişçilerin iş yapması gerektiğini ancak satışlarının bu yıl kötü olduğunu belirterek, “Tezgahlarımızda gördüğünüz gibi, mahsuller artık bir kilo bazında değil 100 gram, 100 gram halinde. Etiketlerimize bile artık ‘1 kilo’ yazamıyoruz. Yani utanıyoruz müşteriden. Bir kiloya 230 lira yazıp müşteri görünce, ‘O, bu ne’ diyor, alamıyor. Ama ‘100 gram’ görünce en azından dükkandan boş çıkmıyor. Bu şekilde hazırladık tezgahlarımızı. Satışlar çok çok düştü. Özellikle şu anda Türk halkı kuruyemişi yiyemiyor, alamıyor. Onlar alamadıkça biz her geçen gün zarar ediyoruz” diye konuştu.

‘PİYASADA KUTU GAZLI İÇECEK YOK’

Sevimli, gazlı içecekler grubunda teneke ürün alamadıklarını kaydederek, “Büyük kola şirketinin elinde kola yok. Nedeni tenekenin olmayışı. 80 liraya aldığımız teneke kolayı, spottan 130 liraya alıyoruz. Üreticisinde yok ama spotta var. Böyle bir şey olabilir mi ya? 130 liraya bize teneke kola veriyorlar. Bu ne oluyor, tüketiciye yansıyor” dedi.

‘KOTA UYGULANIYOR’

Sevimli, zam geçişlerinin olduğu dönemlerde sigara ve alkol satışlarında kendilerine kota konulduğunu kaydederek, “Her zam geçişlerinde bize belirli bir kota koymuşlar. Ben şimdi 10 karton sigara satıyorum, bana 5 karton veriyor. Büyük sigara şirketleri, aracı firmalar aracılığıyla malları tedarik ettiriyorlar bize. Tedarik ettiklerinde de bizlere kota koyuyorlar. Zam gelecek diye aracı firmalar büyük firmalardan malları çekiyorlar, depolarına koyuyorlar. Bize sigara vermiyorlar. Raflarımız bomboş” dedi.

Sevimli, sigara firmalarının kendilerine koyduğu kotayı cep telefonundaki sipariş uygulaması üzerinden de test ederek gösterdi.

‘ZAM GELECEK DİYE MAL YOK DİYORLAR’

Çikolata, gofret gibi ürünlerde de sorun yaşadıklarını ve zam gelmeden ürün bulamadıklarını dile getiren Sevimli, “Bunlar bize mal vermiyor. Zam gelecek diye ellerinde malları yok. Zam geldikten sonra nedense mal ortaya çıkıyor. Zam olmadan malı verseler, biz de tüketiciye ucuz fiyata versek olmaz mı” dedi. (ANKA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version