Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya’da yeni dönem: Türkiye kökenli ilk bakan Cem Özdemir’in makam aracı bisiklet

Almanya’da yeni dönem: Türkiye kökenli ilk bakan Cem Özdemir’in makam aracı bisiklet


Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan yeni hükümet göreve bugün resmen başladı. Koalisyon sözleşmesinin de ayrıntıları kamuoyuna açıklanırken kabinedeki görev dağılımı da belli oldu. Türkiye kökenli Cem Özdemir Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir koltuğuna oturdu. Göreve başlamasının ilk gününde bisikletiyle törene gelen Özdemir’e çevrede bulunan halkın büyük sevgi gösterisinde bulunduğu görüldü.

Yeşiller partisinin eski genel başkanlarından Cem Özdemir (55), yeni kabinenin Gıda ve Tarım Bakanı oldu. DW Türkçe’nin aktardığına göre, Bakanlar Kurulu’nda yer alabilmek için Yeşiller içinde yapılan çetin mücadelede, partinin sol kanadına mensup olan Meclis Grup Başkanı Anton Hofreiter’i saf dışı bırakan Özdemir, aynı zamanda federal düzeyde bakanlık görevine gelen ilk Türkiye kökenli politikacı unvanını taşıyor.

Öte yandan, Mahmut Özdemir İçişleri’nde, Ekin Deligöz Aile Bakanlığı’nda, Cansel Kızıltepe ise İmar Bakanlığı’nda Müsteşar olarak göreve başladılar.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Parlamentodan güvenoyu alan Olaf Scholz’a Almanya Başbakanı (şansölye) olma görevini verdi.

DW Türkçe’nin bildirdiğine göre, Başbakan Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den mazbatasını alarak yeni hükümetin çalışmalarını başlattı.

Olaf Scholz (63), partisi Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) seçim zaferine taşıdı. Angela Merkel’in yerine başbakanlık koltuğuna oturan Scholz’un asıl mesleği avukatlık. Deneyimli bir siyasetçi olan Scholz, uzun yıllar Hamburg kent eyaletinin hükümet eden belediye başkanı olarak görev yaptı. Merkel hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev alan Scholz’un yeni dönemdeki en önemli projelerinden biri, asgari ücretin artırılması. Merkel’in yerine Scholz
Başbakan Olaf Schoz geldi.

Merkel’in yerine Scholz Başbakanlık görevini devraldı.

Yeni kabinede Wolfgang Schmidt (51), Almanya’da bakanlık statüsünde olan Başbakanlık Dairesi Başkanlığı görevini üstleniyor.

Halk arasında tanınan ve beğenilen Karl Lauterbach ise Sağlık Bakanı olarak hükümette bulunuyor.

Savunma Bakanı Christine Lambrecht daha önce Adalet Bakanı’ydı, şimdi 56 yaşında Savunma Bakanı oldu.

49 yaşındaki Hubertus Heil, bildiği ve alıştığı görevini yapmaya devam ederek Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı olarak yeni kabinede bulunacak.

Klara Geywitz kabinedeki iki Doğu Alman kökenliden biri. Yeni oluşturulan İmar ve İskân Bakanlığı’na getirildi.

İçişleri Bakanlığı ilk kez bir kadın tarafından yönetilecek. 51 yaşındaki avukat Nancy Faeser, bugüne kadar Hessen eyaleti SPD parti ve meclis grup başkanı olarak görev yapıyordu.

Daha önce Çevre Bakanlığı koltuğunda oturan 53 yaşındaki Svenja Schulze, yeni kabinede Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı’nı üstleniyor.

Koalisyonun üçüncü ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) lideri Christian Lindner, Scholz’ün Merkel hükümetindeki görevini üstleniyor. Maliye Bakanlığı görevi, Başbakanlık’tan sonraki en önemli pozisyon olarak görülüyor.

Asıl mesleği avukatlık olan 44 yaşındaki Marco Buschmann yeni Adalet Bakanı oluyor. FDP meclis grubunun sorumlusu olarak partiyi iyi tanıyor.

FDP’ye düşen üçüncü koltuğa, partinin halihazırdaki genel sekreteri oturuyor: Ulaştırma ve Dijital İşler Bakanlığı’nı Volker Wissing (51) devralıyor. Kendisi “trafik lambası” koalisyonlarına (kırmızı-sarı-yeşil) aşina.

Liberallerin sorumluluğundaki dördüncü koltuk Eğitim ve Araştırma Bakanlığı. Bu göreve Bettina Stark-Watzinger (53) getiriliyor.

Annalena Baerbock (40), genel seçimlerde Yeşillerin başbakan adayı olarak yarıştı ve partisinin 2017’deki oy oranını artırmayı başardı. Ancak bu yine de Başbakanlık için yeterli olmadı. Baerbock yeni hükümette Dışişleri Bakanı olarak yerini aldı.

Serbest Görüş:

 

Robert Habeck, 2018’den beri Yeşiller’in eş genel başkanı. Partisinin başbakan adaylığı yarışında Baerbock’a yenildi. Schleswig-Holstein eyaletinde bakanlık deneyimi elde eden felsefe bölümü mezunu 52 yaşındaki Habeck, yeni oluşturulan Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’nın yanı sıra Başbakan Yardımcılığı görevini de üstleniyor.

Steffi Lemke (53) en geniş kapsamlı bakanlıklardan birini yönetecek: Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketicinin Korunması.

Aile, yaşlılar, kadınlar ve gençler: Toplumun tüm bu farklı kesimlerinden sorumlu bakanlık görevine Anne Spiegel geliyor. Aynı görevi Rheinland-Pfalz eyaletinde de yürüten 40 yaşındaki politikacı, Yeşillerin sol kanadına mensup.
Aile Bakanı Anne Spiegel

Yeşillerin ve Alman siyasetinin en önemli ve deneyimli isimlerinden biri olan Claudia Roth, Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version