Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AFP: Döviz krizi yaşanan Türkiye’de halk ilaç sıkıntısı nedeniyle eczane eczane geziyor

AFP: Döviz krizi yaşanan Türkiye’de halk ilaç sıkıntısı nedeniyle eczane eczane geziyor


Fransız Haber Ajansı (AFP) Türkiye’de yaşanan döviz kuru krizinin, yurt dışından gelen ilaçların tedarikinde ciddi sıkıntılar yarattığını yazdı.

Ajans, yayımladığı haber analizde, artan döviz fiyatlarındaki artışla birlikte ithal ilaçların eczane raflarından giderek yok olduğunu belirtirken, bu ilaçları almak zorunda olan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çok mücadele verdiğini ve eczane eczane gezdiğini kaleme aldı.

‘VATANDAŞ ECZANE ECZANE GEZİYOR’

İthal ilaçları almak için eczaneleri gezen vatandaşlarla yapılan röportajlara yer verilen yazıda, başta kanser, diyabet ve kalp hastalıklarıyla ilgili ithal ilaçların eczanelerden tedarik edilmesinde yaşanan sıkıntılardan örnekler verildi.

TTB’NİN GÖRÜŞÜ ALINDI: İLAÇ ŞİRKETLERİNİ SUÇLAMAK ACIMASIZCA

Euronews’in aktardığı habere göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilaç sıkıntısı yaşandığına dair haberleri yalanladığı kaydedilen yazıda, Türk Tabipleri Birliği Merkez Kurulu Genel Sekreteri Vedat Bulut’un Türk lirası değer kaybederken ilaçları pahalı satmak zorunda kalan şirketleri suçlamanın “acımasız” olduğu şeklindeki görüşlerine yer verildi.

ECZANELERDE BİNE YAKIN İLAÇ YOK

Türkiye Eczacılar Birliği, kasım ayında yaptığı açıklamada, 654 ilacın tedarikinde zorluk çekildiğini açıkladı. Bununla birlikte kasım ayından bu yana son gelişmelerle birlikte uzmanlara göre tedariğinde zorluk çekilen ilaçların sayısının bini geçtiği tahmin ediliyor.

Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı, “Liranın değer kaybetmesi yüzünden durum daha da kötüleşti” diyerek durumun ciddiyetini özetledi.

Sağlık Bakanlığı’nın, hükümet tarafından kabul edilen bir döviz kuruna dayalı olarak her şubat ayında ilaçlar için standart fiyat belirlediği hatırlatılan yazıda, bu yıl için euroya 4,57 lira kur belirlendiği ancak şimdi piyasada bir euro almak için yaklaşık 20 lira gerektiği belirtildi. Ercanlı, bunun, ‘ilaç üreticilerinin diğer pazarlarda daha fazla para kazandıkları için maalesef Türkiye’ye ilaç satmaktan vazgeçtikleri anlamına geldiğini’ ifade etti.

ÇÖZÜM; İTHALATA BAĞIMLILIĞI AZALTMAKTAN GEÇİYOR 

Eczacılar, kura bağlı fiyat değerlendirmesini yılda bir kere değil, üç kere yapılmasını istiyor.

Bu sorunların dışında Covid-19 salgınıyla birlikte küresel tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntı, ham madde fiyatlarında artışa neden olurken, yerli imal edilen ilaçların fiyatlarında da önemli ölçüde artış yaşandı.

Türkiye’deki ilaç tedarikçilerin diğer şikayetçi olduğu bir konu ise hükümetin kendilerine yapması gereken ödemeleri sürekli geciktirmesi.

Sağlık uzmanlarına göre, uzun vadeli çözüm, Türkiye’deki sağlık endüstrisinin ithalata bağımlılığını azaltmak için çalışmaktan geçiyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version