Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’de işsizlik oranı yüzde 4,2’ye düştü

ABD'de işsizlik oranı yüzde 4,2'ye düştü


2020 yılının  Nisan ayında Covid-19 pandemisi döneminin yaşandığı ABD’de işsizlik yardımı başvuruları rekor kırarak haftada 6 milyon 149 bine ulaşarak rekor kırmıştı. ABD’de son dönemde yaşanan eleman sıkıntısı, kış aylarında artışa geçen işsilik yardımı başvurularına da yansıdı. Son haftalarda yaşanan başvuruların düşük olması sebebiyle ABD’de işsizlik son 21 ayın en düşük seviyesine geriledi.

VOA’da yer alan habere göre; Ekonomik ve mali araştırmalar firması Wrightson ICAP’ten başekonomist Lou Crandall, “Bu yıl Aralık ayında işten çıkarılanların sayısının normalden düşük olması mevsimsel ayarlamalar yapıldığında işsizlik başvuruları sayısının tarihin en düşük seviyelerine gerilemesiyle sonuçlandı” dedi.

ABD’de Ekim ayında rekor sayılabilecek 11 milyon açık pozisyon bulunuyordu. Şirketlerin işe eleman alabilmek için maaşları yükseltmesi, tüketici harcamalarındaki artışa katkı sağladı.

ENFLASYON 1980’DEN BU YANA KAYDEDİLEN EN BÜYÜK ARTIŞI YAŞADI

Gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, binde 5 oranında artan ABD’de, Kasım ayına kadar olan 12 aylık dilimde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 4,7 artmıştı. Bu artışın 180’li yıllardan u yana kayda geçen en büyük artış olduğu belirtiliyor.

Ekonomistler, 2022 yılı için ekonomik görünüm olumsuz olabileceğini düşünüyor. Covid-19 enfeksiyonları Omicron varyantı nedeniyle artarken ABD Başkanı Joe Biden’ın sosyal güvenlik ağını genişletmek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için hazırladığı 1 trilyon 750 milyar dolarlık iç yatırım tasarısı, Batı Virginia’nın Demokrat Partili senatörü Joe Manchin’in itirazları nedeniyle çıkmaza girmesi ekonomistlerin büyüme beklentilerini düşürüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version