Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

14 TL barajını yıkan dolar, 15 TL’ye yelken açtı

Dolar, yeniden 13 liranın üzerine çıktı


Yükseliş eğilimine devam eden dolar yeni haftanın ilk gününde 14.60 seviyelerini test etti. Euro ise 16,50’ye tırmandı. Saat.11.55 sıralarında dolar kuru 14.50 civarında seyretiyor. Euro ise 16.35 liradan işlem görüyor. 16 Aralık’ta MB’nın çok önemli bir faiz toplantısı olacak. PPK’da verilecek faiz kararı dolar ve Euro’nun da yönünü belirleyecek.

Faiz kararlarının verileceği kritik haftaya Türk lirası devam eden değer kaybıyla başladı. Dolar yüzde 4’ün üzerinde yükselişle 14,60’a dayandı. Euro 16.48 lirayı gördü. Gram altın ise 830 lirayı aşarak rekor kırdı.

Merkez Bankası önceki haftalarda dolar 14 liraya yakınsayınca 3 kez farkla zamanlarda döviz satımı yaparak müdahale etmişti. Ancak gelinen noktada MB’nın hamlesinin hiç bir işe yaramadığı da görülmüş oldu.

16 Aralık’taki PPK toplantısında TCMB’nin 100 baz puan indirim yapması bekleniyor. Söz konusu gelişme döviz kurunun 15’e doğru yelken açması demek.

UBS, TL İLE İLGİLİ RAPOR YAYINLAMAYACAĞINI DUYURDU

Bu arada UBS, bundan sonra Türk lirasıyla ilgili rapor yayımlamayacaklarını ve yatırımcıların son yayımladıkları Türk lirası tavsiye raporlarını dikkate almamalarını belirtti. UBS Analisti Tilmann Kolb, en son kasım ayının sonlarında bir rapor yayımlayarak, TL’deki değer kaybının mevcut para politikası çerçevesinin enflasyonla mücadelede yetersiz olduğu görüşünü yansıttığını ve bu nedenle daha fazla değer kaybı ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtmişti.

DEUTSCHE BANK, 2022’NİN İLK ÇEYREĞİNDE FAİZ ARTIŞI BEKLİYOR

Deutsche Bank ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinin sonlarına doğru politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini söyledi. Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda piyasa koşullarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı 2022’nin ilk çeyreğinde 1000 baz puanlık faiz artırımı yapmaya zorlayacağını belirtti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version