Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zamlar öğrencileri vurdu: Su almakta bile zorlanıyorlar

Zamlar öğrencileri vurdu: Su almakta bile zorlanıyorlar


Yüksek enflasyon ve gelen fahiş zamlar okul kantinlerine kadar yansımış durumda. Fiyatların katlanarak zamlanması karşısında öğrenciler kantinden su almakta bile zorlanıyor.

Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, “Okul kantin kapısına yığılan ve boynu bükük dönen öğrenci sayısını gözlemliyoruz. Her geçen gün artış oluyor” dedi. Öğrenci- Veli Derneği Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci çocukların su almakta bile zorlandığını belirterek, “Bütün okullarda ücretsiz yemek verilmeli” diye çağrıda bulundu.

 

Yüksek enflasyon, okul kantinlerine kadar yansıdı. Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, öğrencilerin okul kantininden geri döndüklerini söyledi. Öğrenci- Veli Derneği Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci çocukların su almakta bile zorlandığını belirterek, bütün okullarda ücretsiz yemek verilmesi konusunda çağrı yaptı.

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı okullarda çocukların sağlıklı beslenebilmesi için logo uygulaması başlatmış ve kantinlerde satılacak ürünleri belirlemişti. Proje için, kantinde sandviç almak için sıraya giren öğrencilerin yer aldığı bir kamu spotu da hazırlanmıştı.

 

Ancak, enflasyon artışı, kantincilerin girdi maliyetlerini de etkiledi. Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, pandeminin başından bugüne, girdi maliyetlerinin yüzde 70 oranında arttığını belirtti.

 

Şahin, “Alınan ürünler, işçilik maliyetleri, elektrik, su. Bütün giderler katlanarak arttı” dedi. Çocukların harçlıklarının da azaldığına dikkat çeken Şahin, şunları söyledi:

 

“Öğrencilerin yüzde 30’u belki yüzde 35’i kantine gelebiliyor. Birçoğu zamlardan dolayı okul kantinine uğramıyor. Okul kantinin yolunu unutmuş durumda. Bizim kâr marjımızda artış olmadı. Son 2 ayda bile, okulların açıldığı süreçte. Firmalar 3 defa zam geçişi yaptı. Biz bu zam geçişlerini ürünlere yansıtmadık, yansıtmamak için mücadele ediyoruz. Pandemi öncesi girdi fiyatları yüzde 70 arttığı için biz de mecburen bu ürünlerin üzerine yüzde 25-30 oranında kar marjı uygulayarak vermek zorundayız. Bizim de katlanmamız gereken kira, elektrik, su gibi yüksek maliyetlerimiz var… Pandemiden önce 300-400 lira olan kantinin elektrik fiyatları, 900-1000 lira arasında değişiyor. Yüzde 100 katlanmış durumda. Sonuçta bu bir tostun, hamburgerin fiyatına yansıyor.”

 

Birçok çocuğun kantinin önünden boynu bükük ayrıldıklarına şahit olduğunu aktaran Şahin, “Maalesef en üzüldüğümüz nokta bu. Çocuklarımızın, okul kantin kapısına yığılan ve boynu bükük dönen öğrenci sayısını gözlemliyoruz. Her geçen gün artış oluyor. Bu da bizi üzüyor” dedi.

 

Şahin; okula 2 lira, 1 lira ile gelen öğrenciler olduğunu söyleyerek, “Bir simit alamayan öğrenci de var. Maalesef gelen zam bütün toplumu etkiliyor. Gelir düzeyi düştükçe kantine gelen öğrenci sayısı azalıyor. Boynu bükük dönen öğrenci sayımız da üzülerek söylüyorum, artıyor” diye konuştu.

 

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“1 lira ile gelemeyen binlerce çocuk var. Ama 1 lira ile gelen çocuk da ne alabiliyor. Yanına meyve suyu, ayran bile alamaz. Bir çubuk kraker alabilir. Ama burada çok büyük bir sıkıntı da şundan kaynaklanıyor. Okul kantinine okul sağlığı bilim kurulunun getirdiği kriterler var ve birçok ürün yasaklandı. Adeta zengin menüsü oluşturuldu. Bu menüyü o çocuklara uygulamamız olanaksız. Uygulanabilirliği olmayan bir logo tebliği var. Bununla ilgili başvurularımız yaptık. Bununla ilgili de uygulanabilir bir düzenlemeye ihtiyaç var.”

 

Şahin, kantinlerin fiyat düşürmesi için girdi maliyetlerinin azalması gerektiğini kaydederek, götürü vergi alınması ve kiralarda indirim yapılmasıyla kantindeki fiyatların düşebileceğini belirtti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version