Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan’da itfaiyecilerle polis çatıştı

Yunanistan’da itfaiyecilerle polis çatıştı


Yunanistan’da polis, iş sözleşmelerinin yenilenmesi amacıyla Atina’da İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı önünde dün protesto düzenleyen itfaiyecilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.
Protesto organizatörleri yaklaşık 2000 itfaiyeciyle kısa vadeli sözleşmeler imzalandığını, bunların her beş yılda bir veya daha kısa sürede yenilendiğini, bunun yangınla etkili mücadeleyi engellediğini belirttiler. Sözleşmeli itfaiyecilerin oluşturduğu Yangınla Mücadele Derneği Başkanı Alexandros Farandakis, “İnsanlar iklim değişikliği hakkında konuşuyor ve bilimden bunun olduğunu biliyoruz. Ama bu, etkileriyle başa çıkmak için daha fazla kaynak ayırmaya ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor.” dedi. Yunanistan’da yaz aylarında, yaklaşık 5.000’i kısa vadeli sözleşmelerle veya mevsimlik olarak işe alınan 15.000’den fazla itfaiyeci bulunuyor.
Farandakis, “Sözleşmeli itfaiyeciler, yaz boyunca yangınlarla mücadele etmek için yüreklerini ve ruhlarını koydular. Onlara defalarca uygun işler sözü verildi. Ama aldatıldılar. Mesajın gerekli yerlere ulaşması için ne tür bir felaket olması gerektiğini bilmiyorum, daha fazla yangın mı? daha fazla sel mi?” dedi.

Sıcak hava dalgaları güneydoğu Avrupa’yı kavururken, bu yaz büyük yangınlar görülen Yunanistan’da toplam bin kilometrekareden fazla orman alanı yandı. Avrupa Birliği ülkeleri ve çevre ülkelerden yüzlerce itfaiyeci, yangın söndürme çalışmalarını desteklemek için Yunanistan’a gitti. Bu yangınların ardından hükümet, başkanlığını Kıbrıs doğumlu eski Avrupa Birliği Komiseri Christos Stylianides’in yaptığı yeni bir “iklim krizi bakanlığı” kurdu.

Serbest Görüş:
dTHK raporu: 21 yangın söndürme uçağının 15’i faal değil, 4 şirket batık
dYunanistan sınırında 1 savcı ve 3 hâkim daha gözaltına alındı

 
Yunan hükümeti, ekipman ve personel seviyeleri de dahil olmak üzere ülkenin yangınla mücadele kapasitesini gözden geçirdiğini söyledi. Bu yaz yangınlarda evlerini ve işlerini kaybeden insanlar için 500 milyon euro harcandı, bu da yıllık itfaiye bütçesine kabaca eşdeğer bir miktar.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version