Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan’da göçmenleri kurtaran 24 yardım görevlisinin yargılandığı ‘casusluk davası’ ertelendi


Yunanistan’da 2016-2018 yılları arasında göçmenlerin bu ülkeye ulaşmasına yardım eden 20’den fazla yardım görevlisinin yargılandığı ‘casusluk davası’ ertelendi.

Sığınmacıları kurtaran aktivistler, 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargı önüne çıkarıldı.

Sanıklar casusluk, sahtecilik ve radyo frekanslarının yasa dışı kullanımı gibi iddialarla suçlanıyor.

Savcılar ayrıca, sanıkların Midilli’deki yasak bölgelere girmek için sahte askeri plakalı araç kullandığını iddia ediyor.

Ancak Midilli’deki yerel mahkemenin yargıcının, mahkemenin davayı görmeye yetkili olmadığına karar vermesi üzerine söz konusu dava askıya alındı.

Zira sanıklardan biri avukat ve Midilli’deki yerel mahkemenin avukatları yargılama yetkisi bulunmuyor.

Bu arada mahkeme, yeni bir duruşma takvimi de belirlenmedi.

Davayı kınayan insan hakları grupları ise süreci ‘saçma’ ve ‘siyasi amaçlı’ olarak tanımladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları grupları, duruşma öncesi yaptıkları açıklamada, suçlamaların düşürülmesi gerektiğini bildirdi.

Yunanistan merkezli bir STK olan Uluslararası Acil Durum Müdahale Merkezinde (ECRI) çalışan 3 kişi, 2018 yılında tutuklanmış, bu kişilerin de içerisinde bulunduğu 24 kişiye insan kaçakçılığı, kara para aklama ve suç örgütü üyeliği gibi suçlamalar yöneltilmişti.

Gruptakilerin 17’si yabancı uyruklu aktivistlerden oluşuyor.

Gönüllü arama kurtarma ekibi üyelerinden İrlandalı yardım görevlisi Sean Binder ile Suriyeli mülteci Sarah Mardini, 100 gün tutukluluk süresinin ardından kefaletle serbest bırakılmışlardı.

“Çok kızgınım.” diyen Sean Binder, “Çünkü yıllardır bekliyoruz ve daha yıllarca beklememiz gerekiyor. Duruşma öncesi (gözaltı) üç buçuk ay geçirdik ve şimdi tekrar beklemek zorundayız.” diye davanın askıya alınmasına tepki gösterdi.

Mardini’nin Yunanistan’a girişi yasak olduğundan duruşmayı Almanya’dan izlemek durumunda kaldı.

Hukuk uzmanlarına göre, sanıklar suçlu bulunmaları halinde sekiz yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Uluslararası Af Örgütü adına duruşmaya gözlemci olarak katılan Giorgos Kosmopoulos, bu durumdan ötürü ‘hayal kırıklığına uğradığını’ söyledi.

Kosmopoulos, “Bugün duymak istediğimiz açıkça onların masum olduklarıydı. Bunun yerine, hayatları belirsiz bir haldeyken daha fazla yargılama ve daha fazla bekleme durumu olacak.” şeklinde konuştu.

Son birkaç yılda Avrupa genelinde Sivil Toplum Kuruluşu çalışanlarına yönelik insan kaçakçılığı dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla davalar açıldı.

Benzer durumdaki yaklaşık 60 davanın çoğu ise Yunanistan ve İtalya’da açılmış durumda.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version