Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uluslararası örgütler, Biden’dan koronavirüs aşılarının fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için destek istedi

Uluslararası örgütler, Biden’dan koronavirüs aşılarının fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için destek istedi


Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Doktorlar, İnsan Hakları İzleme Örgütü dahil 15 uluslararası örgüt ABD Başkanı Biden’a yazdıkları mektupta, pandemi ile mücadele için acilen aşıların patent haklarından feragat edilmesi gerektiğini belirterek düşük gelirli ülkelerdeki insanların %7’sinden daha azının aşılanmış durumda bulunduğunu hatırlattı.
Biden yönetimi, Mayıs ayında önceki ABD pozisyonunu tersine çevirerek Covid-19 aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasına destek olacağını belirtmişti. Ancak o zamandan beri çok az ilerleme kaydedildi. Avrupa Birliği, İngiltere ve İsviçre, bu tür feragatnamelerin verilmesinin yıllarca süren yatırım ve araştırmayı baltalayacağını savunarak karşı çıkıyor. Aralık 2019’da Çin’de ilk vakaların tespit edilmesinden bu yana dünya çapında 5,4 milyondan fazla insan COVID-19’dan öldü.
Geçen ay Beyaz Saray, tüm DTÖ üyelerini geçici bir feragatnameyi desteklemeye çağırdı ve DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, 30 Kasım – 3 Aralık tarihleri ​​arasında Cenevre’de düzenlenecek DTÖ bakanlar konferansında bir anlaşmaya ulaşılması için uğraş gösteriyor.

Serbest Görüş:
dAlmanya’da Covid-19 aşısının zorunlu hâle getirilmesi gündemde
dAşı milliyetçiliği, küresel kapitalizmin Çernobil’i olabilir

 
Hak grupları, bir kopyası Reuters haber ajansının elde ettiği mektuplarında, Biden yönetiminin, Mayıs ayındaki açıklamadan bu yana konuya ilişkin daha fazlasını yapmamasından “büyük hayal kırıklığına uğradıklarını” söyleyerek ABD Başkanına uzun süredir devam eden mesele üzerinde anlamlı bir anlaşmaya varılmasında dünyaya öncülük etmeye çağrısı yaptılar. Bunu yapmanın hem pandemiyi sona erdirmeye ve hem de ABD’nin dünya çapındaki konumunu geri kazanmaya yardımcı olacağını kaydettiler. Beyaz Saray mektuba ilişkin henüz bir yorumda bulunmadı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version