Uzun bir basın toplantısında konuşan Volodimir Zelenski, Ukrayna istihbarat servisinin darbe planı yapan komplocuların ses kayıtlarını elde ettiğini söyledi. Zelenski, darbecilerin ses kayıtlarından Ukrayna’nın en zengin iş insanı Rinat Akhmetov’un desteğini almaya çalıştıklarının anlaşıldığını söyledi: “Ülke olarak yalnızca Rusya Federasyonu’ndan kaynaklı zorluklarımız yok, aynı zamanda büyük iç sorunlarımız da var. 1-2 Aralık tarihlerinde ülkemizde darbe yapılacağı bilgisi benimle paylaşıldı.”
Zelenski, Akhmetov’un komploya karışmadığını söyledi, Kremlin’i de suçlamadı.
Kremlin, Zelenski’nin açıklamalarının ardından herhangi bir müdahaleyle ilişkilerinin olmadığını söyledi.
Akhmetov ise kendisini doğrudan suçlamış olmasa da adını basın toplantısında telaffuz eden Zelenski’ye kızgın olduğunu söyledi:
“Cumhurbaşkanının amacı ne olursa olsun böyle bir yalanı ifade etmiş olmasından ötürü öfkeliyim. Benim pozisyonum daima açık ve kesin olmuştur, olacaktır da: Kırım ve memleketim olan Donbass ile birlikte bağımsız, demokratik ve birleşik Ukrayna! Eylemlerim sözlerime uyuyor!”
Açıklamasında darbe planının ayrıntılarına yer vermeyen Zelenski, planda Kremlin’in dahlinin olup olmadığı hakkındaki bir soruya “Üzgünüm ancak bunun hakkında konuşamam” dedi.
Yine de Zelenski, basın açıklaması boyunca Rus ordusunun gerginliği tırmandırdığından söz etti ve Ukrayna’nın bu senaryolara hazır olduğunu söyledi.
Görünen o ki, Zelenski basın açıklamasında 56 yaşındaki Akhmetov’u komplo söylentilerinin içine çekerek iç ve dış düşmanlarının kendisinin üzerine yüklendikleri teziyle halk desteğini artırmaya çalışıyor.
Akhmevov’un metal sanayii, madencilik, enerji, bankacılık, telekomünikasyon, emlak ve medyaya kadar pek çok sektörde büyük yatırımları var.
Forbes’in tahminlerine göre net varlıkları 7 milyar dolardan fazla olan Akhmetov, ülkede, kendisinden sonraki üç zenginin toplamından daha zengin. Aynı zamanda ülke çapında 200 bin kişiye istihdam sağlamasıyla en büyük işveren ve vergi mükellefi konumunda.
Kırım konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kendisinin arkasında olduğunu belirten Zelenski, “Karadeniz’deki güvenlik ve meydan okumalara karşı Türkiye’nin desteği son derece önemli” dedi.
Bu arada Batı’nın Ukrayna’ya desteği de genişliyor.
Rusya, bir süredir Ukrayna sınırına yakın bölgelerdeki askeri kuvvetlerini tahkim ediyor. Kiev yönetimi, ABD ve NATO’yla birlikte son günlerde muhtemel bir Rus saldırısına ilişkin endişelerini dile getirmişti. Bu endişe de Kremlin tarafından “yanlış ve panik yaratıcı” diye vasıflandırılıp reddedilmişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün (26 Kasım) Rus askeri takviyeleri karşısında Batı’nın endişelerini yinelemiş ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı güç kullanması durumunda bunun Rusya’ya maliyetinin olacağını söylemişti.
Moskova ise bu suçlamaları reddediyor ve Washington’u bölgedeki gerilimi artırmakla suçluyor.
Batı’nın kırmızı çizgilerini netleştirebilmek için son iki haftada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Putin’le telefonla görüştüler. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ise Ukraynalı mevkidaşı ile Kiev’de yaptığı görüşmede Ukrayna’ya askeri teçhizat desteklerini artıracaklarını söyledi. İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist da Ukrayna ordusunu eğitmek üzere İsveç birliklerini bölgeye göndermeye hazır olduklarını ifade etti.
ABD istihbarat birimleri ve Ukrayna ordusundaki üst düzey yetkililer Ukrayna’nın kuzeyinde ve doğusunda -çoğu Yelnya çevresinde, Rusya’nın müttefiki Belarus sınırına yakın bölgede- ve Ukrayna anakarasına bağlı Kırım’da 92 bin Rus askerinin yığınak yaptığını öne sürüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***