Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna Cumhurbaşkanı: Rusya bağlantılı darbe planını ortaya çıkardık

Ukrayna Cumhurbaşkanı: Rusya bağlantılı darbe planını ortaya çıkardık


Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy gestures while speaking to the media during a news conference in Kyiv, Ukraine, Friday, Nov. 26, 2021. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, aralık ayı başında yapılması planlanan darbe girişimini ortaya çıkardıklarını iddia etti. Darbe girişimine dair ellerinde kanıtlar olduğunu iddia eden Cumhurbaşkanı, darbeyi planlayanların Ukrayna’nın en zengin insanı Rinat Akhmetov’un da desteğini almaya çalıştığını söyledi.  

Saatler süren basın toplantısında Zelenskiy, 1 Aralık’ta darbe yapılacağı bilgisini aldığını söylerken kendisinin rakibi olarak gösterilen iş insanı Rinat Akhmetov’un “Ukrayna devletine karşı savaşa sürüklendiğini” söyledi. Ukrayna istihbarat birimlerinin darbe hazırlığı yapan grubun ses kayıtlarını ele geçirdiğini iddia eden Cumhurbaşkanı bu kayıtlarda Ukrayna’nın en zengini olan Rinat Akhmetov’un desteğinin alınması ile ilgili bilgiler bulunduğunu söyledi. Darbe yapmayı hedefleyen grubun Ukraynalı ve Ruslardan oluştuğunu belirten Zelenskiy yaşadıkları zorlukların sadece Rusya ile alakalı olmadığını bunun yanında ülke içinde de ciddi zorluklarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı darbe girişiminde bulunacaklarını iddia ettiği komplocuların isimlerini paylaşmazken Akhmetov’un komploya karışmadığını söyledi. Fakat iş adamının içine çekmeye çalıştıkları darbe girişiminden haberi olabileceğini ima etti.  

İş insanı Rinat Akhmetov suçlamaları sert bir şekilde reddetti. Cumhurbaşkanının amacı ne olursa olsun atılan bu iftiranın kendisini çok sinirlendirdiğini söyleyen iş insanı “benim pozisyonum açık ve net olmuştur ve olacaktır: Kırım ve memleketim olan  Donbass ile beraber bağımsız, demokratik ve birleşik bir Ukrayna. Eylemlerim de sözlerime uyuyor” dedi. Rinat Akhmetov, 7 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen malvarlığı ile Ukrayna’nın açık ara en zengin insanı olmanın yanı sıra en çok vergi veren ve istihdam sağlayan kişisi olarak da dikkat çekiyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı darbe planı ile ilgili olarak Rus hükümetine bir suçlama yöneltmezken Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov anında iddialara cevap verdi ve Rusya’nın asla böyle bir şey yapmayacağını söyledi.  

Sınırda Gerilim Artıyor 

Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy yapmış olduğu basın toplantısında Rusya ile artan gerilime dair açıklamalarda da bulundu, “Sınırlarımızın kontrolü tamamen elimizde ve herhangi bir krize tamamen hazırız” dedi. ABD ve Ukrayna ordusundaki üst düzey yetkililer önceki günlerde Rus ordusunun Ukrayna’nın kuzey doğusunda ve Kırım’da konumlandığını iddia etmişti. NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg bu konuda endişeli olduklarını, Rusya’nın agresif davranması durumunda bunun sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağını söylemişti. Rusya ise suçlamaları reddetmiş, ABD’yi bölgede gerilimi artırmakla, Ukrayna’yı ise provokasyonlara sebep olmakla suçlamıştı.  

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version