Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’den Avrupa’ya geçişte yeni yöntem: Lüks teknelerle insan kaçakçılığı


İtalyan yetkililer, Türkiye’den hareketle İtalya’nın güneyindeki Kalabriya bölgesine daha az bilinen bir kaçakçılık rotasını kullanarak geçen göçmen sayısında keskin bir artış görüldüğünü belirtiyor.

Yetkililere yakalanmamak için yelkenli tekneler kullanan varlıklı Afganlar, Iraklılar, Kürtler ve İranlılar, aileleriyle birlikte Türkiye’den İtalya’ya geçiş için hayli yüksek meblağ ödüyor.

Müfettişler, kaçakçıların genellikle İtalyan Ndrangheta mafyası klanları ve Türk kaçakçılarla iş birliği içindeki Ukraynalılar olduğunu belirtiyor.

Yardım görevlilerinin lüks görünümü nedeniyle ‘birinci sınıf’ geçiş olarak tanımladığı rotayı kullanan lüks tekneler, hava veya sahil güvenlik devriyelerinden kaçarken güvertenin altına sıkışan 100 kadar göçmen taşıyor.

Afganistanlı hesap denetçisi Hamid (28) ve üniversite öğrencisi eşi Zekiye (24), Taliban’ın 15 Ağustos’ta yönetimi ele geçirmesinin ardından Kabil’den kaçmaya karar vermiş.

Hamid’in avukat olan kız kardeşi Tuba, doktor eşi ve Tuba’nın 3 çocuğuyla birlikte ülkeden ayrılmışlar.

İran, Türkiye ve Akdeniz’i geçerek İtalya’ya uzanan iki aylık yolculuğun ardından, 10 Kasım’da Kalabriya’da yelkenlilerinden indiler.

Aç, susuz kalmışlar ama hala hayattaydılar ve Avrupa’da oldukları için rahatlamışlardı.

Son yıllarda yüz binlerce göçmen Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmak için Akdeniz’i aşarken, Kalabriya rotası pek ilgi gösterilen bir ‘yol’ değildi.

Bu rotadaki göçmenler daha eğitimli, daha fazla para ödeme ve aile olarak seyahat etme eğilimindeki kişiler olarak değerlendiriliyor.

Göçmenlerin ulaşmasından sonra yelkenliler, kıyıya terk ediliyor.

Bölge halkı bu teknelere ‘hayalet gemi’ diyor zira yelkenliler fark edilmeden içeri doğru giriyor ve bir süre sahilde ‘mahsur’ kalıyor, ardından da insanlardan oluşan ‘kargo’ teslim alınıyor.

Kıyıdan çok da uzak olmayan geçici bir bekleme merkezinde yolculukları hakkında bilgi veren Hamid, Taliban’ın ele geçirmesinden kısa bir süre sonra Kabil’den kaçtıklarını, İran üzerinden Türkiye’ye seyahat ettiklerini anlattı.

Türkiye’den Kalabriya’ya yolculuk için kişi başına 8 bin 500 euro (9 bin 600 dolar) ve her çocuk başına da 4 bin euro (4 bin 500 dolar) ödemişler.

Kaçakçılara toplam 46 bin euro (52 bin dolar) ödeme yapan aile, İsveç’te yaşayan akrabalarından maddi yardım aldıklarını belirtiyor.

Aile, güvertenin altındaki 100’den fazla kişinin bulunduğu kalabalığa katıldıktan sonra uzun ve zorlu yolu tamamlayabildi.

Azalan yiyecek ve su stokuyla bir hafta boyunca dalgaların ortasında kalmışlar.

Yolculuğun son iki gününde içecek su kalmadığından susuzluklarını gidermek için deniz suyuna şeker katıp içmişler.

Güvertenin üstünde ise Ukraynaca veya Rusça konuşan maskeli iki kişi bulunuyormuş.

Kalabriya kıyılarında yelkenli durmuş.

Göçmenler, güverteye çıkınca maskeli adamların başka bir gemiyle ayrıldığını görmüş.

Dalgalar yelkenliyi uzun, boş bir kumsala doğru itmiş.

Şimdilerde göçmenlerin sıklıkla kullandığı merkez haline gelen Kalabriya kıyısındaki, Roccella Jonica kasabasının Belediye Başkanı Vittorio Zito, kaçakçıların nasıl çalıştıklarıyla ilgili sağlam bir fikir sahibi olacak kadar yelkenli gördüğünü söylüyor.

Zito’ya göre yelkenlilerin yolunu kesmek zor çünkü hava devriyelerine bile normal eğlence teknesi gibi görünüyor.

Hamid ve Zekiye’yi İtalya’ya taşıyan “Passion Dalaware” isimli teknede de plastik bir Amerikan bayrağı dalgalanıyormuş.

Zito, kaçakçıların her yolculukta yaklaşık 500 bin euro kazanabileceğini söylüyor.

Son zamanlarda terk edilen tekne sayısı o kadar çok artmış ki, sahil adeta tekne mezarlığı haline gelmiş.

BM mülteci ajansına göre, bu yıl kasım ayı ortasına kadar Kalabriya’ya 9 bin 687 göçmen ve mülteci ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse dört kat daha fazla.

Mülteci sayısındaki artış, savcıları da harekete geçirdi.

Şimdi, Kalabriya’daki mafya klanları ile diğer suç grupları arasındaki ilişki araştırılıyor.

İtalyan polisi, yasa dışı göçe yardım ve yataklık etmekle suçlanan Ukraynalı bazı kaçakçıları gözaltına aldı.

Soruşturmanın başında bulunan Reggio Kalabriya Başsavcısı Giovanni Bombardieri, ekibinin Kalabriya merkezli ‘Ndrangheta mafyasının olası müdahalesini araştırdığını söyledi.

Bu arada Hamid ve ailesinin serüveni henüz bitmiş değil.

Önce iki hafta karantinada kalacaklar. Ardından ya İtalya’dan sığınma talep edecek ya da İsveç’teki akrabalarına ulaşma umuduyla için yeni bir yolculuğa başlamaları gerekecek.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version