Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’de bir mucize: Covid’li anne, yapay kalp ve akciğerle bebeğini dünyaya getirdi

Türkiye'de bir mucize: Covid'li anne, yapay kalp ve akciğerle bebeğini dünyaya getirdi


31 haftalık hamileyken Covid’e yakalanan ve Gebze’de özel bir hastaneye kaldırılan Nida Pelit’in (27) durumu hızla ağırlaşınca, solunum cihazına bağlandı.

Akciğerleri adeta iflas eden ve artık normal tedavilere yanıt vermeyen genç kadın için Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ECMO ekibi ile irtibata geçildi. Durumu değerlendirilen kadının yapay kalp akciğer cihazı ECMO ile kurtarılabileceğine karar verildi.

ECMO ekipleri, Mihra bebeğin akciğer gelişimini tamamlaması için 10 gün daha anne karnında yaşatılmasına karar verdi ve ardından bir mucizeyi başararak, Türkiye’de ilk kez bir Covid hastasına ECMO cihazı altında başarılı bir sezaryen operasyonu gerçekleştirdi.

Mihra bebek, prematüre doğduğu için birkaç gün yeni doğan yoğun bakım servisinde izlendikten sonra normal servise alındı. Dünya prematüre gününü de gözlem altında tutulduğu hastanede, babasının kucağında geçirdi.

Genç anne ise toplamda 40 gün süren ECMO tedavisinden çıktı ve geçtiğimiz hafta cihazdan ayrılarak normal servise alındı. Anne ve bebek, Türkiye’de ilk, dünyada da birkaç vakadan biri olarak tıp camiasının da ilgi odağı oldu.

‘HEM ANNENİN HEME DE BEBEĞİN HAYATI DAKİKALARLA SINIRLIYDI’

İlk doz aşısını olduktan 11 gün sonra Covid olan Nida Pelit’in durumunda, artık dakikalarla yarışır durumda olduklarını anlatan ECMO ekibinden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Mert Özgür, “Ülkemizde maalesef gebelerde aşılanma oranı hala düşük. Bazı gebe hastalarımızda da hastalık ağırlaşabiliyor ve ölümcül boyutlara ulaşabiliyor. Bu hastalar ağırlaştığı zaman genelde doğum sonlandırılır ve eğer akciğer yetmezliği ileri evredeyse ECMO tedavisi için bize danışılır ve hastanın durumunu değerlendiririz. Hasta uygunsa ECMO tedavisine karar verebiliyoruz. Daha önce de onlarca lohusa hastamızı bu şekilde tedavi ettik ve taburcu ettik. Bu cihazın görevi, Covid-19 enfeksiyonuna bağlı ileri akciğer harabiyeti gelişen hastalarda, akciğeri bir nevi by-pass etmek ve o görevi bu cihaza bırakmak aslında. Bu hasta bize danışıldığı zaman ise açıkçası hem anne, hem de bebeğin hayatı dakikalarla sınırlıydı. Gebeliği o anda sonlandırsak bebeği kaybederdik, akciğer gelişimini tamamlamamıştı. Anne de o halde bir ameliyatı kaldırabilecek durumda değildi. O nedenle hızlıca karar alarak hastayı bu şekilde ECMO’ya bağladık ve ardından da hastanemize getirdik” dedi.

‘DÜNYADA DA BİRKAÇ VAKADAN BİRİ OLDUĞU İÇİN TIP DÜNYASIYLA PAYLAŞACAĞIZ’

Nida Pelit’in 10 günlük yoğun bir tedaviden sonra perinatoloji bölümü ve kadın doğum uzmanlarının da değerlendirmesi ile ECMO cihazına bağlıyken sezaryen ameliyatına alındığını anlatan Opr. Dr. Özgür, Pelit’in kalan tedavisini sürdürebilmesi için gebeliğinin sonlandırılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bebeğin akciğer gelişimini tamamlamasının ardından hem annenin, hem de bebeğin hayatını idame ettirebilmesi için doğumun yapılmasına karar verdik ve Türkiye’de ilk kez bu cihaz altında doğumu gerçekleştirdik. Bebek kısa bir yoğun bakım sürecinden sonra, hayati fonksiyonları ve genel durumunun iyi olması nedeniyle servis takibine alındı. Anne ise bu süreçten sonra yaklaşık 30 gün daha ECMO tedavisini almaya devam etti. Akciğerleri zamanla toparladı ve yaklaşık 1 hafta önce anneyi de cihazdan ayırdık. Solunum cihazına bağlılığını tamamen ortadan kaldırdık. Şu anda kendi yemeğini de kendisi yiyebilir durumda. Birkaç gün içinde de servise alacağız. Dünyada da daha önce Covid enfeksiyonu geçiren gebe hastalarda (doğum sonlandırılmadan) ECMO tedavisi uygulanması, birkaç vaka ile sınırlı. Biz hem bu açıdan hem de lohusalardaki ECMO vakalarımızı da yayınlamayı düşünüyoruz. Yani Türkiye’de ilk vaka olduğu için, dünyada da birkaç vakadan biri olduğu için tıp dünyası ile paylaşacağız elbette.”

”EŞİNİN SADECE 2 SAATİ VAR’ DEDİLER’

5 yıllık evli olduklarını, 2 yaşında bir oğlu daha olduğunu, ailede herkesin aşılandığını, eşinin de kadın doğum uzmanının takibinde onun önerdiği zamanda ilk doz aşısını yaptırdığını anlatan Anıl Pelit ise “Ama ilk doz aşısından 11 gün sonra Covid’e yakalandı. 5 gün içinde yoğun bakıma alındı ve entübe edildi. Oradaki doktoru yüzüme bakarak ‘Eşinin sadece 2 saati var, ECMO ekipleri bu süre içinde gelemezse eşinizi ve çocuğunuzu kaybedebiliriz’ dedi. Koşuyolu ECMO ekibi Gebze’deki hastane ile görüştü ve bir mucize gibi çok hızlı bir şekilde geldiler. 20 dakikada falan hastaneye gelmişlerdi. Ben daha anne babayı arayana kadar, onlar hastanedeydi. Sözlerle anlatamayacağım kadar minnettarım hepsine” şeklinde konuştu. (DHA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version