Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam: Türkiye, ekonomide yeni bir şey deniyor

Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam: Türkiye, ekonomide yeni bir şey deniyor


Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, ekonomik krizi inanılmaz ifadelerle açıkladı. Çam, “Faiz düştükçe kurlar ciddi artıyor, satın alma kabiliyetimiz geriliyor, başta enerji olmak üzere hayat pahalanıyor, belirsizlikler artıyor.. vb. binbir şikayet ve eleştirilere rağmen Türkiye dünyada sanki; Yepyeni bir şeyi deniyor! Yepyeni bir risk alıyor! Yepyeni bir dönemeçte! Bugüne kadar hiç bizi ortada bırakmayan bir liderimiz var. Başaracak inşallah.” ifadelerini kullandı.

Serdar Çam’ın paylaşımları şöyle:

TÜRKİYE EKONOMİ’DE YENİ BİR ŞEY DENİYOR; BAŞARACAK İNŞALLAH:

*Kalkınma hamleleri güçlü siyasi liderlikle olur
*Devletime&yönetimine güveniyorum
*Sorunlar tamamen bitmese de şu küresel sert fırtınalardan salimen geçeceğiz inşallah
*Psikolojik üstünlüğü olan kazanacak
(Silsile Aşağıyı işaret etmek)

1)Malum bu söz çok sık kullanılır:) “İktisat,iktisatçılara bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir”. Doğruluk payı vardır. Siyasi liderin kabiliyetine ve iradesine göre şekillenir. Güçlü ekonomik kalkınma hamleleri her zaman büyük halk desteği almış,vizyonu olan liderlerle olmuştur.

2)Yıllarca diğer pek çok ülke gibi;
Düşük kur
Yüksek faiz
Düşük yatırım
Düşük ihracat
Yüksek ithalat
Yüksek borçlanma
Düşük üretim ve pek çok sarmalın arasında kalmamıza rağmen )özellikle son 10 yılda yaşanan saldırılara rağmen) Türkiye kalkınma hamlelerinde rekorlar kırdı.

3)Faiz düştükçe kurlar ciddi artıyor, satın alma kabiliyetimiz geriliyor, başta enerji olmak üzere hayat pahalanıyor, belirsizlikler artıyor.. vb. binbir şikayet ve eleştirilere rağmen Türkiye dünyada sanki; Yepyeni bir şeyi deniyor! Yepyeni bir risk alıyor! Yepyeni bir dönemeçte!

BASİT BİR RİSK ALMA TAVRI DEĞİL BU!

4) Mesela son MB’nin 1 puan faiz indirimi öncesi;döviz hızla çıkarken; şayet klasik ekonomi anlayışı olsaydı;belki tam tersi 2-3 puan artırarak ters köşe yapabilinirdi; eminim ki dövizde 1-2 TL bile o an için şok gerileme olurdu; ama yapılmadı. Basit bir risk alma tavrı değil bu!

5)Döviz ateşinin söndürülmesinde ısrarla faiz enstrümanını kullanmayan siyasi iradenin en büyük gücü; geçmiş itibarı.
Ne hedeflemişse başarması. 2002’de/2008’de ülkemizde ve dünyada çok sert ekonomik rüzgarlar eserken; klasik iktisatçılar siyaset kurumuna hep alaycı yaklaşmıştı.

CİDDİ ÜRETİM ÜSSÜ OLABİLİRİZ

6)Şu an Asya’da üretimin krize girmesi; navlunun aşırı pahalanması; tedarik süreçlerinin çok uzaması&dünya pazarlarının ürün bulmakta zorluk yaşaması Türkiye için de ciddi sorunlar getirse de büyük fırsatlara gebe. Satın alma gücümüzü artırmak kaydıyla ciddi üretim üssü olabiliriz!

7)Başta Avrupalılar, son gelişmeler çerçevesinde Uzakdoğu’daki fabrikaları Türkiye gibi yakın coğrafyaya taşıma kararı aldıklarını bizzat büyükelçileri ifade ediyorlar. Tarımda, sanayide, turizmde yeni yatırımlara hizmet üretebilmek için halen çok eksiğimiz olan İK konusu önemli.

FARKLI ADIM ATANLAR YOL ALIR

8) Dünyanın her yerinde ekonomik daralmalar var. Enerji arzı, hayat pahalılığı, satın alma paritesi vs. hep benzer. Böyle bir ortamda akıllıca ve farklı adımlar atanlar yol alır. Evet, yüksek döviz kurun ihracat hariç hiçbir faydası yok. Özellikle ara mamülleri ithalatımız varken.

9)Şu an istemesek de; bir an önce dengeye girmesi beklenen yüksek kurun şu faydaları olabilir; İçeridekilerin satıp savıp döviz alıp çıkamaması(zarar edeceği için); yeni gelmek isteyenlerin de TR’yi aşırı cazip bulması.(Geçici bir cazibe için olsa da sürdürülebilir değil zaten.)

10) İstihdamı artıracak, yatırımı önceleyecek, yabancı sermayeyi cezbedecek, üretimi artıracak, kendi kendine yeten bir ülke olması için 19 yıldır çırpınan bir iradenin başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek. Zaten başarılı olmazsa 1.5 sene sonra vatandaş gereğini yapacak!

HEP AYNI TÜRDEN ELEŞTRİLER 

11) Her konuda ciddi riskler alan bir iradeyi her seferinde; “acaba, niçin, ne gereği vardı, bu kadar da olmaz ki, bu sefer bunlar gidici, bu sefer baltayı taşa vurdular, bunlar devleti bilmiyorlar, halktan uzaklaştı, saray, vs. vs.”; Hep aynı türden eleştiriler ama hep aynı son!?

12) Klasik yöntemlerle artık devletler sadece çelik çomak oynuyor; akıllıca ama delice cesaretler alanlar kazanıyor. Tahditlerin dışına çıkartmıyor müesses düzen. Çalışıp çalışıp sürekli “piyasalar, piyasalar..” diyen önlerinde 3-4 ekranla rakamlarla oynayanlara teslim oluyorsunuz.

13) Akdeniz’de petrol arama, Libya/Suriye/Afrika/Kafkaslar vb. boy gösterme, Ayasofya’yı aslına döndürme, 10 devlete meydan okuma, Aynı anda 3 devasa köprü, devasa şehir Hastaneleri, denizin altından tüneller vb, daha pek çok hadise rasyonalist yaklaşımla izahatı mümkün mü sizce?

RİSK ALMAK GEREKİYOR

14) Bizler dahi tüm bu adımları atarken sorsalar; “Aman biraz yavaş gidelim, temkinli olalım, adım adım gidelim, vs.” derdik. İşte liderlik kabiliyeti tam da burada başlıyor. Herkesin klasik sarmal içinde vıt vıt konuşup evham ürettiği bir vakitte gözü karatıp risk almak gerekiyor.

15) Şahsım dahil ekonomik sürecin nasıl evrileceğini pek çok kimse bilmiyor. Ancak bildiğim ve aynı zamanda duam; Bugüne kadar hiç bizi ortada bırakmayan bir liderimiz var.
15TEMMUZ’da ölümüne direnin derken de aynı kararlılıkla bir şeyi ahd etti mi, Allah ona yardım eder(cek). SON”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version