Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü, Moskova’nın arabuluculuğunda yapılan ve Dağlık Karabağ’daki savaşı sona erdiren barış anlaşmasının birinci yıldönümü münasebetiyle Ermenistan ve Azerbaycan liderlerini Soçi’de ağırladı.
Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile ayrı ayrı ikili görüşmelerde de bulundu.
Putin, geçen yıl imzalanan ateşkesle bölgenin canlanması için koşullar yaratmayı hedeflediklerini, böylece insanların kendilerini güvende hissedebilecekleri ve normal ekonomik faaliyetleri sürdürebilecekleri bir ortamın oluşmasını sağlamak istediklerini kaydetti.
Azerbaycan ordusu, 2020 sonbaharında 44 gün süren şiddetli çatışmalarda Ermeni kuvvetlerini yenilgiye uğratmış, neticede çatışmalar Rusya’nın arabuluculuğunda yapılan bir anlaşmayla sona ermişti. Anlaşma çerçevesinde Azerbaycan, daha önce Ermeni işgali altında bulunan Dağlık Karabağ’ı çevreleyen Azeri rayonları ile özerk Dağlık Karabağ bölgesinin önemli bir bölümünde hakimiyet kurmuştu.
Rusya, barış anlaşmasını denetlemek için Dağlık Karabağ’da en az beş yıl boyunca görev yapacak yaklaşık 2.000 barış gücü askeri konuşlandırdı.
Anlaşma Azerbaycan’da bir zafer olarak kutlanırken, Ermenistan’daki muhalefet tarafından bir ihanet olarak görüldü. Paşinyan, anlaşmayı Ermeni güçlerinin tüm Dağlık Karabağ bölgesi üzerindeki kontrolünü kaybetmesini önlemenin tek yolu olarak savundu.
Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, barış anlaşmasının imzalanmasından bu yana geçen bir yılda Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya’nın “çok şey başardığını” söyledi. Büyük çaplı bir çatışma olmadığını, 53.000 mültecinin evlerine döndüğünü ve Rus barış güçlerinin Dağlık Karabağ sakinlerinin güvenliğini sağladığını kaydetti.
Açılış konuşmalarında hem Aliyev hem de Paşinyan, iki ülke arasındaki sınırın kesin olarak belirlenmesi için çalışmaları başlatmaya hazır olduklarını söyledi.
Ancak Paşinyan, sınırdaki ve Dağlık Karabağ’daki durumun “istendiği kadar istikrarlı olmadığını” kaydetti ve geçen yıl çıkan çatışmalarda “her iki taraftan da düzinelerce insanın” öldüğünü hatırlatarak sınırdaki durumu “kriz” olarak nitelendirdi. “Değerlendirmemiz, Azerbaycan güçlerinin Ermenistan’ın egemen topraklarına bir saldırı düzenlediği yönündedir” dedi. Ermenistan başbakanı ayrıca savaş esirleri, rehineler ve esaret altında tutulan diğer kişiler sorununun çözülmediğini belirtti.
Serbest Görüş:
dErmenistan, Rusya’dan Türkiye’yle ilişkilerini normalleştirmek için arabuluculuk yapmasını istedi
dRusya araya girdi: Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes sağlandı
Aliyev ise, Azerbaycan olarak “çatışmaya son vermek, birbirlerinin toprak bütünlüğünü, egemenliğini tanımak ve gelecekte birer komşu gibi yaşamak için” Ermenistan ile uygun bir barış anlaşması müzakerelerine başlamayı açıkça teklif ettiklerini söyledi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***