Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Siber Suçlar Sözleşmesi’ni 66 ülke onayladı

Siber Suçlar Sözleşmesi’ni 66 ülke onayladı


ENSAR NUR | STRAZBURG TR724

Dünyanın dört bir yanından siber suç uzmanlarının buluşma yeri olan Avrupa Konseyi’nin yıllık siber suç konferansı 16-18 Kasım tarihleri ​​arasında internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Konferansın bu yılki temasını Budapeşte Sözleşmesi olarak da bilinen Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi’nin 20’nci yılı ve sözleşmeye ek olarak bugün Bakanlar Komitesi tarafından kabul edilen İkinci Protokol oluşturuyor.

Budapeşte Sözleşmesi siber alanda yasal düzenlemelerin teminatı 

Kasım 2001’de Macaristan’ın Budapeşte kentinde imzaya açılan Budapeşte Sözleşmesi, siber suçlar ve elektronik kanıtlar konusunda en etkili uluslararası anlaşma olmaya devam ediyor. Sözleşme, bilgisayarlar aracılığıyla işlenen suçların hukuki olarak suç sayılmasını, elektronik kanıtları güvence altına almak için usul hukuku araçlarını ve ülkeler arasında uluslararası işbirliğini sağlıyor.

Avrupa Konseyi Siber Suçlarla Mücadele departmanı direktörü Alexander Seger Sözleşme’nin küresel düzeyde önemli işler başardığını, 100’den fazla ülkenin bilgisayar aracılığıyla işlenen suçları kapsayan maddi ceza hukuku hükümlerinin Sözleşme’den baz alındığını ve 140’tan fazla ülkenin mevzuatlarını ve siber suçlara karşı eylem araçlarını güçlendirmek için Avrupa Konseyi ile işbirliği yaptığını belirtti. Bugüne kadar Siber Suçlar Sözleşmesi’ni 66 ülke onayladı, ikisi imzaladı ve 10 ülke katılmaya davet edildi. Seger, 2001 yılından bu yana, Dünya çapındaki siber suç mevzuatlarının, doğrudan veya dolaylı olarak önemli ölçüde Budapeşte Sözleşmesi tarafından şekillendirildiğinin altını çizdi.

Budapeşte Sözleşmesi’ne yeni protokol ekleniyor

Siber Suçlar Sözleşmesi 20 yaşına girerken, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün, gelişmiş işbirliğine ve elektronik kanıtların ifşasına ilişkin Sözleşmeye İkinci Ek Protokolü kabul etti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić, yeni protokolün teknolojik kapasite anlamında ve hükümetler ve hizmet sağlayıcılar arasındaki işbirliği kapsamında ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu ifade ederken, “hukukun üstünlüğünü siber alana kadar genişletecek, internet kullanıcılarını koruyacak ve suç mağduru olanlar için adalet sağlanmasına yardımcı olacak” bir metin olduğunu aktardı.

Avrupa Konseyi’nin basın açıklamasında, siber suçların yaygınlaşması ve elektronik kanıtları elde etmenin artan karmaşıklığı göz önüne alındığında, kolluk kuvvetlerinin yetkilerinin ulusal yargı ile sınırlı olduğuna dikkat çekildi. İşlenen suçların ülke sınırlarını aştığı siber ortamda, adalet makamlarına bildirilen suçların yalnızca çok küçük bir kısmının mahkeme kararlarına yol açtığının ve suçluların cezasız kaldığının altı çizildi.

Yeni protokol, kişisel veri koruma önlemlerinin yanı sıra, ülkelere alan adı (domain name) kayıt bilgilerinin açıklanması ve abone bilgileri için hizmet sağlayıcılarla doğrudan işbirliği, abone bilgilerinin ve trafik verilerinin elde edilmesi için etkili araçlar, acil durumlarda hızlı işbirliği ve karşılıklı yardım araçları için yasal bir dayanak sağlamayı amaçlıyor. Bu şekilde siber suç delilleri hızlı bir şekilde toplanabilecek. Protokol Mayıs 2022’de imzaya açılacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version