Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şeker krizi çıktı, Tanrıkulu Pakdemirli’ye sordu: Yüzde 50 zam yapılacağı doğru mu?

Şeker krizi çıktı, Tanrıkulu Pakdemirli'ye sordu: Yüzde 50 zam yapılacağı doğru mu?


Son dönemde şeker piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Sanayici tarafı, maliyetlerindeki artışın satış fiyatına yeterince yansımadığından şikâyet ederek şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken; perakende tarafında ise bir süredir raflarda şeker bulunamıyor.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, “Şeker pancarına yapılan yüzde 25’lik artış sonrası piyasada özel şeker fabrikaları da yaklaşık yüzde 40 zam yaptı. Türk Şeker henüz fiyatını açıklamadı ama arzı da iyice kıstı. Bu durum geçici olarak raflarda şeker bulunamamasına yol açtı” dedi. Aynı zamanda BİM’in İcra Kurulu Üyesi de olan Aykaç, “Yaklaşık 20 gündür raflarda kısıtlı olarak şeker bulunuyor” diye konuştu.

SANAYİCİ EN AZ YÜZDE 45 ZAM İSTİYOR

Öte yandan, şeker sanayicisinin aldığı pancar fiyatıyla sattığı şeker fiyatı arasındaki makas açıldı. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “3-3,5 liraya üretilen bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL. Sanayici kilo başına 50 kuruş ila 1 lira arasında zarar edildiği için, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı’ndan, şeker fiyatlarının fabrika çıkış fiyatlarına en az yüzde 40-45 zam talep ediliyor” dedi.

“Bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL iken marketlerdeki perakende fiyatı en az 5 TL” diyen Gök, “Ancak son 2-3 yılda pancar fiyatları yüzde 60’a kadar artarken, şekerin fabrikadan çıkış fiyatı yüzde 25-30 artabildi. Yani tüketiciye yansıyan şeker zammı, üretici ve sanayiciye yansımadı” ifadelerini kullandı.

Gök, “Sanayici böyle giderse gelecek sene pancar alımı yapmayacağını, şeker üretemez hale geleceğini söylüyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’Lİ TANRIKULU SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, vatandaşların toz ve küp şekere erişiminde sıkıntılar yaşadığını ifade ederken, yakın zamanda zam yapılacağı ve şekerin stoklandığı iddialarını hatırlattı. 

Tanrıkulu, Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

  1. Türkiye genelinde vatandaşların toz ve küp şekere erişimde büyük sıkıntı yaşadığı ifade edilirken, şekere yaklaşık yüzde 50’nin üzerinde zam yapılacağı ve şekerin stoklandığı iddiaları doğru mudur?
  2. İddialar doğru ise, Bakanlığınızca zam beklentisine karşı stoklamanın önüne geçilmesi amacıyla ne tür etkili ve somut önlemler alınacaktır?
  3. Türkiye genelinde 2021 yılı itibariyle şeker pancarı üretimi toplamı ne kadardır?
  4. Gizli zam beklentisi ile şekerin stoklanması akabinde Türkiye’de 2021 yılında vatandaşın şeker kuyruklarında beklemesinin önüne nasıl geçilecektir?
  5. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’nin kendi stoklarında ne kadar şeker bulunmaktadır?
  6. Bahse konu stokların piyasada yükselen/yükselecek şeker fiyatlarını düşürmek için piyasaya arzı yönünde bir hazırlık var mıdır?

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version