Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Hakan Kara, 1994 ve 2001 kriziyle bugünü kıyasladı: Yaşadığımız süreç hemen öldürmez!

Prof. Dr. Hakan Kara, 1994 ve 2001 kriziyle bugünü kıyasladı: Yaşadığımız süreç hemen öldürmez!


Türk Lirasındaki değer kaybı ve kurda oynaklığın devam etmesi 1994 ve 2001 krizlerinin yeniden yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu da sıkça sorulmasına neden oldu. Ekim ayının başında 8 lira 84 kuruş olan dolar kuru bugün 11 lira 20 kuruşu aşmış durumda. Türk lirası sadece 1,5 ayda yüzde 21 değer kaybetti.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, bu konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. TCMB eski baş ekonomisti Kara, “Çokça gelen bir soru:1994 veya 2001 gibi bir kriz olur mu? Olasılık düşük çünkü dalgalı kur rejimindeyiz. Kontrollü kur rejiminde ekonomi kalp krizi yaşardı. Şimdiki daha çok şeker hastalığı veya yüksek tansiyona benziyor. Yaşam kalitenizi düşüren ama hemen öldürmeyen bir süreç.” ifadelerini kullandı.

Kara, konuyla ilgili gelen bir soru üzerine ise “Yüksek enflasyon TL kredinin reel değerini azaltıyor. Böyle dönemlerde borçlular şanslı grupta sayılıyor.” paylaşımında bulundu.

“Hakan hocam 1994’de de dalgalı kur rejimi yok muydu? Dalgalı kur rejiminde devalüasyona benzer süreçlere güzel bir örnek bence 94 krizi ve içinde olduğumuz günler.” sorusuna ise şöyle cevap verdi: “O dönemde büyük ölçüde ‘kontrollü’ kur rejimi uygulanıyordu (sabit değil). Hatta kriz öncesinde piyasa kuru ile resmi kur arasında ciddi farklılaşma olmaya başlamıştı.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version