Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail gazetesi ‘casus’ krizini yazdı: Türk hükümeti sessizce geri adım attı

İsrail gazetesi ‘casus’ krizini yazdı: Türk hükümeti sessizce geri adım attı


İsrail’in önde gelen prestijli gazetelerinden biri olan Haaretz, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan “casus” krizine ilişkin bir değerlendirme yayınladı.
“İsraillilerin Türk Hapishanesinden Serbest Bırakılması Bennett ve Normallik için Büyük Bir Kazanç” başlıklı yazıda İsrail’in yeni iş başına gelen Bennett hükümetinin krize yönelik yaklaşımı takdir edildi, önceki başbakan Netanyahu’nun bu tür olayları popülist saiklerle kullanma alışkanlığı hatırlatılarak bundan kaçınılmış olması övüldü.
Makalede özetle şu hususlara yer verildi: “İsrail Perşembe sabahı Okninlerin dönüşünü kutladı, ancak Netanyahu döneminden farklı olarak, havaalanında onlarla fotoğraf çektirmek için hiçbir politikacı gelmedi. Bennett ve Lapid sessizce çalışarak meseleyi çözdüler.

İsrail medyasının geçen hafta İstanbul’da Natalie ve Mordi Oknin’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın evinin fotoğraflarını çektikleri gerekçesiyle casus oldukları iddiasıyla gözaltına alınmasının yarattığı büyük yaygara, dışarıdan bakanlara biraz tuhaf gelebilir.
Herhangi bir anda, dünyanın dört bir yanındaki düzinelerce ülkede, yerel yetkililer tarafından az çok şüpheli gerekçelerle tutuklanan binlerce turist vardır ve ülkelerinin konsolosluk temsilcileri serbest bırakılmalarını sağlamaya çalışır. Nadiren bu vakalar ulusal krizler olarak ele alınır. Ancak İsrailliler, toplumlarının sorunlu ruhunun derinliklerinde bulunabilecek bir dizi nedenden dolayı bu tür şeyleri oldukça farklı bir şekilde ele alma eğilimindedir.
Hapsedilen Okninlerin kaderi, tüm hafta boyunca televizyon haber programlarının ana konusuydu ve günlük gazetelerde manşet oldu; muhalefet ve onun vekilleri sosyal medyada hükümeti zavallı çifti zor durumda bıraktığı için kınadı, Türkiye’ye genel boykot çağrıları yapıldı. Sonra, Perşembe gününün erken saatlerinde, aniden, Okninler İsrail’e giden kiralık bir uçaktaydı. Serbest bırakılmışlardı.
Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatları, başından beri davayla özenle ilgileniyordu. Mossad da dahil olmak üzere diğer devlet kurumları da Ankara’daki bağlantılarıyla temas etti. Başbakan Naftali Bennett, Dışişleri Bakanı Yair Lapid ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog dahil olmak üzere İsrail’in liderliği, gerektiğinde telefon temaslarında bulundu.
Bunlar çok dikkate değer gelişmeler değildir. Erdoğan döneminde İsrail-Türkiye ilişkilerinin kırılgan doğasına rağmen, iki ülke hala çok sayıda bağlara sahiptir. Sorunu çözmek için tek gereken iyi organize edilmiş ve koordineli bir hükümet çabasıydı. Ve o yaşandı.
Türk hükümeti sessizce geri adım attı ve her şey bitti. Oknin ailesi için kesinlikle travmatik bir deneyimdi, ancak diplomatik açıdan bir olay sözkonusu değildi.
Netanyahu hala iktidarda olsaydı, tüm hadise farklı şekilde ele alınırdı. Profesyonel diplomatları pas geçerek İstanbul’a yakın bir adamını elçi olarak gönderirdi ve sonra eşi Sara ile birlikte Ben-Gurion Havalimanı’nda çifti kucaklamak için hazır bulunurdu.
Bennett ve Lapid, akıllıca bir karar vererek seleflerinin tam tersini yaptılar ve bundan uzak durdular. Karşılama yapılmadı ve çift hızla eve götürüldü.

Serbest Görüş:
d‘Casusluktan’ tutuklanan İsrailli çiftin serbest bırakılmasının perde arkasında ne oldu?
dİsrail ajanı olmakla suçlanan çift serbest bırakıldı, özel jetle ülkesine uçtu

 
Bennett ve Lapid’in Ben-Gurion Havalimanı’nda böyle bir fotoğraf çekiminden vazgeçmesi, Netanyahu’nun son 12 yılı boyunca, gösterişli tavırlarına o kadar alışmış İsraillere garip görünse de siyasetin normalleşmesi için olumludur.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version