Uluslararası Göç Örgütü’ne (UGÖ) göre, İran bu yıl bir milyondan fazla Afgan göçmeni ülkesine geri gönderdi. Sadece ekim ayının son haftasında 28 bin göçmen İran’dan Afganistan’a sınır dışı edildi.
UGÖ Genel Direktörü Antonio Vitorino, ülkesine zorla geri gönderilen Afgan göçmenlerin kötü durumda olduğunu belirterek, bu kişilerin önemli ölçüde sağlık ve gıda sorunları çektiğini bildirdi.
Vitorino, “Sınır dışı edilenlerin büyük bir kısmı çok fakir, parasız bu kişilerin tedavi ve gıda sorunları var.” dedi.
İran ve Afganistan arasındaki sınırda yardım faaliyetlerini sürdüren BM kuruluşuna göre, bu yıl içinde ülkesine zorla geri gönderilenler arasında refakatçisi olmayan en az 3 bin 200 çocuk bulunuyor.
Yardım kuruluşlarının ve görgü tanıklarının ifadelerine göre Tahran, ülkesindeki Afgan göçmenlere yönelik kötü muameleyi son dönemde önemli ölçüde artırdı.
Afganistan’daki iç savaşta şiddet ve kötü giden ekonomi yüzünden milyonlarca Afgan batıdaki komşuları İran’a göç etmişti.
Taliban’ın ülkede yönetimi ele geçirmesiyle bu ülkeye ulaşan uluslararası yardımlar sekteye uğrarken, ülkede etkili olan kuraklık açlık tehlikesinin en üst seviyeye çıkmasına yol açtı.
Fransız Haber Ajansı’nın Afganistan’da sınır dışı edilen göçmenlerle yaptığı röportaja göre, İran’dan gönderilenler kötü koşullardaki kamplarda tutulup, dayak ve kötü muameleye maruz kaldıktan sonra ülkelerine yollanıyor.
Sınır dışı edilmeden önce inşaatlarda çalışan Abdul Samad isimli 19 yaşındaki Afgan göçmen, “Bizi insan olarak görmüyorlar, sınır dışı edilmeden önce ülkeye dönmek için yeteri kadar param olmadığı için beni dövdüler. Kollarımı ve gözlerimi bağladılar. Sürekli hakaret ettiler.” diyerek yaşadıklarını anlattı.
İran’ın, Afganistan ile arasındaki sınırın uzunluğu 900 kilometre.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği’ne göre İran, 2020 yılında 3,4 milyon Afgan göçmene ev sahipliği yaptı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***