Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Interpol toplantısında bu fotoğrafın açıklaması nasıl yapılır acaba?’

‘Interpol toplantısında bu fotoğrafın açıklaması nasıl yapılır acaba?’


Güvenlik kaynaklarına yakın T24 yazarı Tolga Şardan,15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’nin kırmızı bülten taleplerine olumsuz yanıt veren Interpol’ün hafta sonu İstanbul’da yapılacak olan 89. Genel Kurulu’nda AKP iktidarını bekleyen önemli handikaplar olduğunu yazdı.

Şardan, ‘Dünya üzerinde her türlü suçla mücadele eden Interpol’ün genel kurulunun yapılacağı Türkiye’de, yakın zamana kadar hapiste olan organize suç örgütü liderlerinin tahliye edilmesinin ve bu kriminal kişilerin iktidar ittifakının küçük ortağınca makamda kabul edilip fotoğraf çektirilmesinin açıklaması nasıl yapılır abaca?’ diye sordu.

Tolga Şardan şunları yazdı:

Türkiye’nin Interpol’le ilişkilerin son dönemde pek iyi olmadığı biliniyor.

Özellikle 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonraki süreçte yurt dışına kaçan ‘FETÖ’ üyelerinin dünya genelinde aranması ve yakalanmaları halinde Türkiye’ye iade edilmelerinin önünü açan kırmızı bülten konusunda Interpol Genel Sekreterliği’nin gönülsüz davranması, bugüne kadar iyi derecede giden ilişkilerin gerilmesine sebep oldu.

Türkiye, 15 Temmuz’la bağlantıları olduğu gerekçesiyle 780 dolayında aranan şüpheli hakkında kırmızı bülten çıkarılması amacıyla Interpol’e başvurdu. Ancak Interpol Genel Sekreterliği, söz konusu başvuruları, Interpol Tüzüğü’nün 3. maddesinde yer alan “Interpol her türlü askerî, siyasi, ırki ve dinî konuların dışındadır” hükmü gereğince sonuçlandırmadı.

İlâveten, FETÖ dışında kalan terör örgütleri çerçevesinde 250 dolayında kırmızı bülten talebine Interpol’ce uygunluk gösterilmemesi yıllardır iyi giden ilişkilerin bozulmasına neden oldu.

Interpol Genel Kurulu’nda Türkiye’ye katkı sağlayacak böylesi çalışmaların yanında handikaplı durumlar da mevcut maalesef.

Dünya üzerinde her türlü suçla mücadele eden Interpol’ün genel kurulunun yapılacağı Türkiye’de, yakın zamana kadar hapiste olan organize suç örgütü liderlerinin tahliye edilmesinin ve bu kriminal kişilerin iktidar ittifakının küçük ortağınca makamda kabul edilip fotoğraf çektirilmesinin açıklaması nasıl yapılır abaca?

Yine, görüştüğü organize suç örgütü liderine “kaç” dediği bizzat aynı kişi tarafından öne sürülen İçişleri Bakanı’nın genel kurulda Türkiye’nin suçla mücadelesi konusunda konuşacak olması ayrı bir ironi.

İzmir’deki FETÖ borsası cinayetinin azmettiricisi olarak aranırken Arjantin’de yakalanan Serkan Kurtuluş’un iadesinin istenmesi sırasında, Arjantin heyetinin Sedat Peker örneğini vermesi halinde Türk tarafı nasıl bir yanıt verebilir?

Hakkındaki iddialar çerçevesinde televizyon programına çıkan İçişleri Bakanı Soylu, son aylarda Türkiye’ye gönderilmek için yola çıkarılmışken el konulan veya Türkiye’de yakalanan kokain sevkiyatları konusunda ilgili ülkelerle temasta bulunulduğunu ancak olumlu yanıt alınamadığını bizzat açıklamıştı. Bakan Soylu, genel kurula katılacak Kolombiya ve Panama delegasyonundan doğrudan bilgi alabilir belki? Ardından da bilgileri kamuoyuna açıklar artık.

Açıklanan taslak programa göre, Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht (BAE) Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Türkiye’ye gelecek.

Ziyaretin Interpol Genel Kurulu çalışmalarına rastlaması ilginç. Daha ilginci BAE’de yaşadığı belirtilen ve kırmızı bültenle aranan organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in durumu. Muhtemeldir ki, Peker’in durumu ziyaretin esas başlıkları arasında yer alacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version