Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İlginç bir anket; ekonomik krizi kim çözecek?

İlginç bir anket; ekonomik krizi kim çözecek?


HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN   

Döviz kurundaki artışa bağlı olarak TL’de yaşanan değer kaybı vatandaşların alım gücünü büyük oranda düşürdü. TL’nin yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 35’i buldu. Vatandaşların geleceğe dair umutları da tükenmiş durumda.

Metropoll Araştırma’nın son anketine göre halk iktidarın da muhalefetin de ekonomik sorunları çözemeceğine inanıyor. İktidarın ‘ekonomik sorunları çözemeyeceğine’ inananların oranı yüzde 64,1. Muhalefetin çözemeyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 55. İlginç olan, iktidarla birlikte muhalefetin de kan kaybediyor olması…

Türkiye, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya. Alım gücü azaldı, TL en değersiz günlerini yaşıyor. Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 20 civarında. ÜFE ise yüzde 46’yı aşmış durumda. ENAG ise TÜFE’nin yüzde 49,8 olduğunu söylüyor. İşsiz sayısı 10 milyon civarında. 2013 yılında 12 bin 582 dolar olan kişi başına milli gelir 7 yıldır üst üste azalarak 8 bin dolar seviyesine geriledi.

Elektrik faturaları üç yılda yüzde 100’den fazla arttı. Doğalgaza gelen zam ise yüzde 150 civarında. İnsanlar faturalarını ödeyemez hale geldi. Pazarlardan artık ürün toplayanların sayısı her geçen gün artıyor.

Türkiye’nin ekonomide temel iki sorunu var; enflasyon ve işsizlik. Ancak vatandaşlar ne iktidarın ne de muhalefetin bu devasa problemleri çözebileceğine inanmıyor.

İKTİDAR CİDDİ ORANDA KAN KAYBEDİYOR

Metropoll Araştırma’nın Türkiye’nin Nabzı-Ekim 2021 araştırmasında ekonomiye dair veriler de yer alıyor. Söz konusu araştırmada vatandaşlara, “Ekonomik sorunları iktidar çözebilir mi?” sorusu yöneltiliyor.

Söz konusu soruya ‘evet’ diyenleri oranı yüzde 28,4. Ancak burada bir ayrıntı var. Aynı soruya bir ay önce ‘Evet’ diyenlerin oranının yüzde 40,5 olduğu görülüyor. İktidarın sadece bir ayda 12,1 puanlık bir güven kaybı yaşadığı görülüyor ki bu çok ciddi bir oran. ‘Hayır, çözemez’ diyenlerin oranı da 54,8’den, 64,1’e yükselmiş. Burada da bir ay öncesine göre 9,3 puanlık bir artış görülüyor.

MUHALEFETE DE GÜVEN AZALIYOR

Aynı araştırmada ankete katılanlara, ‘Peki yaşanan ekonomik sorunları muhalefet çözebilir mi’ sorusu da soruluyor. Burada da durum pek iç açıcı değil. Hatta ilginç veriler var. Normal şartlarda iktidar kan kaybederken muhalefetin toparlaması beklenir ancak öyle olmuyor. İktidarla birlikte muhalefete olan güvenin de azaldığı görülüyor.

Eylül ayında muhalefetin ekonomik sorunları çözeceğine inananların oranı yüzde 45,7 iken, geçtiğimiz ay yüzde 37’ye düşüyor. ‘Hayır, çözemez’ diyenlerin oranı da yüzde 45,1’den yüzde 55’e tırmanmış.

VATANDAŞ İKTİDARDAN DA MUHALEFETTEN DE UMUDUNU KESTİ

Söz konusu veriler vatandaşların ne iktidardan ne de muhalefetten umudunun kalmadığını gösteriyor. İktidara zaten güvenmeyen vatandaşlar, muhalefeti de sağlam bir alternatif olarak görmüyor.

Geçtiğimiz iki haftada yaşanan kur şoku ve ardı ardına gelen zamların bu oranları nasıl etkilediğini bilmiyoruz. Onu gelecek ay yayınlanacak anket sonucunda görmek mümkün. Ancak ekonomik krizin tırmandığı, vatandaşların ekmek, yağ ve benzin kuyruğuna girdiği bir dönemde CHP ve İYİ Parti’nin hâlâ gerçek bir alternatif olarak görülmüyor olması, parti kurmayları tarafından dikkatle ele alınması gereken bir konu.

 


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version