Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HSK üyeliği için Ankara kulislerinde neler konuşuluyor?

HSK üyeliği için Ankara kulislerinde neler konuşuluyor?


TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’da, MHP kontenjanından seçilen Hamit Kocabey’in istifası üzerine Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği seçimi için başvuruları değerlendirmek için alt komisyon oluşturuldu.

HSK üyeliği için MHP’nin AKP’ye isim bildirmediği, ancak iki partinin Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Havvanur Yurtsever ismi üzerinde uzlaştığı öğrenildi.

 

Karma Komisyon Bekir Bozdağ Başkanlığı’nda HSK üyeliği için 25 adayın başvurusunu değerlendirmek üzeretoplandı.

 

HDP’li üyeler partileri ile mutabakat aranmamasını eleştirirken, HSK üyeliği için parti kontenjanı konulmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu savunarak, komisyonu terk etti.

 

Komisyonda CHP’nin önerisinin iktidar kanadının da sıcak bakmasıyla, HSK adaylarının başvurularının değerlendirilmesi için alt komisyon kurulması benimsendi.

 

Bir isim ise sağlık gerekçesiyle adaylıktan çekilince başvuru sayısı 24’e düştü.

 

Alt Komisyon, 16 Kasım’a kadar başvuruları inceleyerek, 3 adayı Genel Kurul’un onayına sunacak.

 

TBMM Genel Kurulu’nda 3 isimden birisi de HSK üyesi olarak seçilecek.

 

MHP aday göstermedi, AKP’nin önerisine onay verdi

 

MHP kontenjanından HSK üyeliğine seçilen Hamit Kocabey’in istifa etmesi üzerine genel teamül gereği bir üyeliği bu partinin önermesi bekleniyordu.

 

Kulislere yansıyan bilgilere göre, MHP, HSK için özel bir öneri getirmedi, AKP’nin önerdiği isme de itiraz etmedi.AKP kaynakları, iki partinin adaylardan Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Havvanur Yurtsever ismi üzerinde uzlaştığını ifade ettiler. Son anda bir değişiklik olmazsa HSK üyeliğine Yurtsever’in seçilmesi bekleniyor.

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE – AYŞE SAYIN


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version