Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP’li Ersoy: 18 yılda 542 bin 821 kız çocuğu doğum yapmış

HDP’li Ersoy: 18 yılda 542 bin 821 kız çocuğu doğum yapmış


Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde iktidarın kadın ve sosyal yardım politikaları muhalefet partileri tarafından eleştirildi.

Görüşmeler sırasında söz alan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Bakan Derya Yanık’ın sunumunda kadına yönelik şiddete dair bölümleri atlayarak, geçmesini eleştirdi. Ersoy, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetinin bir kırım haline geldiğini belirtti.

‘KADIN BAKANLIĞI’NA İHTİYAÇ OLDUĞUNU ISRARLA VURGULUYORUZ’

Çocuğa yönelik artan cinsel istismar dosyalarına dair de bilgi veren Ersoy, “2013-2020 yılları arasında çocuğa yönelik 143 bin 335 cinsel istismar dosyası inceleniyor. Türkiye’de son 18 yıl da 542 bin 821 kız çocuğu doğum yapmış. Bu koşullarda bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden ‘çıktık’ denildi ve siz kadın bir Bakan olarak herhangi bir açıklama yapmadınız. Biz buradan Aile Bakanlığı değil, bir kadın bakanlığı ve çocuk bakanlığına ihtiyaç olduğunu ısrarla bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

‘SARAYIN ELEKTRİK FATURASINA KADINLARDAN DAHA ÇOK PARA HARCANIYOR’

CHP Milletvekili Candan Yüceer de kadınların vergisiyle oluşturulan bütçeye dair kadınlara uygulanan şiddetin önüne geçecek, kadınların her alanda yaşadığı cinsiyet ayrımcılığıyla mücadelesini güçlendirecek, yaşam hakkının elinden alınmasını önleyecek, kadına istihdam yaratacak kalemlerin olmadığını belirtti. Yüceer, “Bu bütçe kadının isminin tek geçtiği tek kurum olan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ne ayrılan bütçe 22 milyon. Sarayın sadece elektrik faturasına yılda 21 milyon 600 bin TL’den daha fazla para harcanıyor. Bu arada sarayın tıbbi ve laboratuvar harcamalarına da 51 milyon TL harcanmış. Gerisini siz değerlendirmelerinize bırakıyorum” diye belirtti.

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET TEPKİSİZLİKTEN BESLENİYOR’

KEFEK Başkanı Canan Kalsın ve AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in İstanbul Sözleşmesi’ne dair yürütülen tartışmaları eleştirmeleri ardından görevden alındığını dile getiren Yüceer, “ Sayın Bakan siz, ‘İstanbul Sözleşmesi için sadece şiddetin önlenmesi tedbirlerine yöneliktir. Aileyi yıkma projesi, erkekleri uzaklaştırıyorsunuz ya da kadının tek bir beyanıyla adam hapis yatıyor gibi sözleşmeyle uzaktan yakından alakası olmayan söylemler var’ dediniz. Şimdi ne oldu da hepiniz suspus oldunuz. Kadına yönelik şiddet, ayrımcılık bu tepkisizlikten besleniyor” diye konuştu.

‘KADIN DÜŞMANLARI GİDECEK’

TİP Milletvekili Seda Kadıgil Sütlü ise AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan açıklamalarına karşı her cümlesine İstanbul Sözleşmesi diyerek, başladı. İktidarı eleştiren Sütlü, “O saraydaki zata selam söyleyin. Ben her cümleme ‘İstanbul Sözleşmesi’ diye başlamaya devam edeceğim. İstanbul Sözleşmesi kalacak, kadın düşmanları gidecek” dedi.

‘TALİMAT’ TARTIŞMASI

CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu, bakanlık bütçesinde kadın kooperatiflere katkı sunulacağına dair ifadeler yer aldığını ancak ayrılan bütçeyle mümkün olmadığını dile getirdi. Bankoğlu, “Ha talimat almışsınız galiba Sayın Bakan, geçen hafta first lady Emine Erdoğan’dan. Bakın siz bu devletin Aile Bakanısınız, Cumhurbaşkanı ailesinin hizmetkarı değilsiniz. Kimden nasıl talimat alacağınız, kanunla sınırlandırılmış, naçizane hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı. Bankoğlu’na hem Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz hem de Bakan Derya Yanık’tan tepki geldi. Bakan Yanık, “Böyle terbiyesizlik görmedik” sözlerini sarf etti.

Bankoğlu, “terbiyesiz” kelimesini Bakan Yanık’a iade ettiğini söyledi.

Görüşmede “terbiyesiz” kelimesi üzerine tartışma başladı. Bankoğlu’nun “terbiyesiz” sözünü geri alınması talebine Komisyon Başkanı Yılmaz, “Siz kendi sözünüze açıklık getirin” sözlerini birkaç kez tekrarladı. Duruma tepki gösteren Bankoğlu, “Ben atanmış değil seçilmiş bir milletvekiliyim, eleştiri yapıyorum, hakaret edemezsiniz” dedi. Yaşanan tartışmalar üzerine bileşime 10 dakika ara verildi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

HDP Milletvekili Habip Eksik, Bakan Yanık’a bakımevlerinde bulunan farklı kültür, dillere sahip ve inançlardan olan çocuklara kendi kültürlerine, dillerine ve dinlerine uygun yetiştirilip, yetiştirilmediğini sordu. Eksik, çocuk işçiliğine de dikkati çekerek, “Antep’te esnaf ziyaretinde bulundum. Hemen hemen 3 tane işyerinin birinde çocuk işçiler olduğunu gördüm. Bu ülkemiz açısından büyük bir ayıp. Umarım buna dair de bir çalışma yürütürsünüz ancak bütçenizde bu konuda bir cevap olduğunu görmüyorum” ifadelerini kullandı.

KAYYIM POLİTİKASI

HDP’li Semra Güzel de kadınların eşitsiz koşullarda yaşamaya, şiddet görmeye ve katledilmeye devam ettiğini vurguladı. Bundan hükümetin sorumlu olduğunun altını çizen Güzel, “Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı ailenin korunması kavramına indirgendi ve bu politika kadına yönelik şiddetin önlenmesine değil, ailenin korunması olarak devam ettiriliyor” diye konuştu. Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Endeksi’nde gerilemesinden en büyük etkenlerden bir tanesinin de bölgeye atanan kayyımlar olduğunu ifade eden Güzel, belediyelerde kadın daire başkanlıklarının, kadın daire başkanlarının görevden alınmalarını hatırlattı. (MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version