Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hatimoğulları’ndan Soylu’ya: İstifa edecek misiniz?

Hatimoğulları’ndan Soylu’ya: İstifa edecek misiniz?


ANKARA – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında ortaya çıkan bilgi ve belgeleri hatırlatan HDP’li Tülay Hatimoğulları, “Vatan savunması yaparak, kendinizi aklamaya çalışmayın. Size sormak istiyorum sayın Bakan istifa edecek misiniz?” diye sordu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçe görüşmeleri devam ediyor. HDP grubundan söz alan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya istifa edip, etmeyeceğini sordu.

Suriye politikasına değinen Hatimoğulları, “2018’den bu yana Efrîn’de yaşayanlara Türkçe ve Arapça yabancı tanıtım belgesi adı altında belgeler verildi. Kilis’e bağlı Azez İlçe Emniyet Müdürlüğü kuruldu. Hatay’a bağlı Efrîn Emniyet Koordinatörlüğü kuruldu. Cereblus,Azez, El-Bab gibi yerlerde polis asayiş karakolları açıldı. Bu liste uzar gider. Burada tam anlamıyla neo-Osmanlıcı, yayılmacı politika var.  Bir Kürt düşmanlığının İçişleri Bakanlığı eliyle böyle bir politika izleniyor. Bu demografik yapıyı değiştirmek değil de nedir?” diye sordu.

Fransa ve ABD’nin Suriye savaşının ceremesini çekmediğini, Türkiye yurttaşlarının bu savaşın bedelini ödediğini kaydeden Hatimoğulları, sorumsuzluğun diz boyu olduğunu belirtti.

‘SAVUNMA PSİKOLOJİSYLE SUNUM YAPTI’

Son dönemlerde Bakan Soylu’nun isminin de yer aldığı belge ve iddialar olduğunu aktaran Hatimoğulları, “Bakın dünyanın hiçbir yerinde bir bakanın adı bu kadar uyuşturucu işlerinde adı geçiyorsa derhal istifa etmesi ve yargılanması gerekir. Ama bugün bakıyoruz bakanın sunumunda her zaman ki daha fazla uyuşturucuyla mücadeleye yer verdiğinizi görüyoruz. Bunu anlamı savunma psikolojisiyle yapılmış olması. Kolombiya’dan Türkiye’ye sevk edilmiş 4 ton 928 kilo kokain yola çıkmadan ele geçirilmiş olması. Bakanlığınız Kolombiya’nın adli desteklemeye yanaşmadığına dair açıklamalar oldu. Ama Kolombiya’dan doğru 22 Eylül’de adli yardımlaşmadan yana olduğu yine yansıdı. Dolayısıyla burada Türkiye kamuoyunu yanıltmak gibi ek suçlarında beraberinde geldiğini görüyoruz” diye konuştu.

‘İSTİFA EDECEK MİSİNİZ?’

“Suç batağına bulaşılmış, devletin imkanları mafyaya peşkeş çekilmiş ama öte yandan ‘biz vatanı savunuyoruz’ söylemini yan yana nasıl getiriyorsunuz hayretler içinde kalıyorum” diyen Hatimoğulları, “Bu iki şeyi yan yana getirenler bu ülkeyi mafya çukuruna batırmış, bu ülkeyi uyuşturucunun transit geçiş bölgesi olmasına katkı sağlamışlar. Vatan savunması yaparak, kendinizi aklamaya çalışmayın. Artık yeter, Türkiye kamuoyu size inanmıyor. Siz kendinize inanıyor musunuz bilmiyorum ama Türkiye size inanmıyor. Bakanı, savcıları nasıl bilirdiniz? Diye bir soru gelirse ‘Bakan bu iddialarda ismi geçiyor, açıklanmıyor’, ‘Yargı ise bunlara seyirci kalıyor’ diye ifade edilir. Siyaset etiği gereği bakan istifa etmeli, yargılanmayı kabul etmelidir. Yargı devreye girmelidir. Size sormak istiyorum sayın Bakan istifa edecek misiniz?” dedi.

ŞIK, SEDAT PEKER İDDİALARINI SORDU

Daha sonra söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık da, 16 aydır devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in iddia ve ifşaatlarda bulunduğunu hatırlattı. Şık, Sedat Peker’in iddialarını sorular olarak Soylu’ya yöneltti. Şık tarafından yöneltilen sorular şöyle: “2015 ayında koruma kararı ret edildikten sonra neden ve kimlerin kararıyla değiştirildi? Resmi koruma bakanlığınızdan önceydi. Bakanlığınız döneminde süre uzatımı talep edildi. Bir mafya liderinin koruma talebine neden onay verdiniz? Peker hakkında soruşturma var mıydı? Bugün ‘mafya pisliği’ dediğiniz Peker, ‘oluk oluk kanlarınızı akıtacağız’ derken ve AKP’ye oy toplamak için mitingler yapıp, tehditler savuştururken hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? 9 Haziran 2020’de Kolombiya’dan Türkiye’ye gönderilen ve yakalanan 5 ton kokain ile ilgili açılan bir soruşturma, alıcılar hakkında bir işlem başlatıldı mı? 15 Temmuz’da yanınızda bulunan Sadık Soylu ile haklarında uyuşturucudan soruşturma bulunan Ayhan Bora Kaplan, İsmail Altınok ve Levent Çiçek ile görüştünüz mü? Adamları ve silahlarıyla birlikte TRT önüne çağırdınız mı? Teknik takipte çıkan bu kişilerle yaptığınız görüşmeler Ankara Adliyesi Adli Emanet bölümünde dururken neden soruşturma açılmamaktadır. Siz bunlarla nereden tanışıyorsunuz? Sezgin Baran Korkmaz’a hakkında soruşturma açılacağını söylediğiniz ve kaçmasını istediğiniz doğru mu? Veyis Ateş’in, Sezgin Baran Korkmaz’dan 10 bin dolar rüşvet istediği bir klik hakkında bilginiz ve dahiliniz var mı?”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version