Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Güney Afrika’nın son beyaz başkanı FW de Klerk hayatını kaybetti

Güney Afrika’nın son beyaz başkanı FW de Klerk hayatını kaybetti


Güney Afrika’nın son beyaz Cumhurbaşkanı 85 yaşındaki Frederik Willem de Klerk, bu sabah Cape Town’daki evinde hayatını kaybetti.
FW de Klerk Vakfı tarafından yapılan açıklamada, “Eski Başkan FW de Klerk, akciğer kanserine karşı verdiği mücadeleye yenik düştü ve bu sabah erkend saatlerde huzur içinde öldü” denildi.
MANDELA’YI ÖZGÜRLÜNE KAVUŞTURDU

Klerk, 2 Şubat 1990 yılında Güney Afrika Parlamentosunda yaptığı konuşmada, siyasi partiler üzerinde uygulanan yasakların kaldırılacağını ve 27 yıldır tutuklu bulunan Nelson Mandela’nın serbest bırakılacağını duyurmuştu.
Ülkesini 1989-1994 arasında yöneten Klerk, ırk ayrımcılığına dayanan apartheid düzeninin yıkılmasında gösterdiği çabalar nedeniyle Nelson Mandela ile birlikte Nobel Barış ödülüne layık görülmüştü.
Siyasi alanda bir çok görevlere imza atan Klerk’in son dönemlerinde tekrar apartheid dönemini savunması ve bu rejimin insanlığa karşı bir suç olduğunu reddetmesi, eleştirilere neden olmuştu.
APARTHEİD REJİMİ NEDİR?
Apartheid, Güney Afrika’da 1948-1994 yılları arasında iktidarda bulunan Ulusal Parti hükümetinin yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunduğu sistemdi.
Bu sistem beyazların yönetiminde uzun yıllar geçiren Güney Afrika’da, siyahlara ve diğer beyaz olmayan etnik gruplara karşı uygulanan ayrımcılığı ifade eder.
Apartheid rejimi, insanların kökenlerine göre sınıflandırılmaları sonucu, beyaz azınlık dışında kalanların vatandaşlık hizmetlerinden daha az yararlanmaları gibi ırkçı uygulamalara sebep olmuştur.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version