Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gübre satışları durdu, gıda kriz kapıda

Gübre satışları durdu, gıda kriz kapıda


Marketlerde sıvı yağ, şeker, un ve kahve gibi mamûllerin satışına adet sınırlaması getirilerken, firmalar gübre ve zirai ilaç satışlarını durdurdu.

Doların bir günde yüzde 20 değer kazanması sebebiyle firmalar gübre ve zirai ilaç satışlarını durdurdu. Kuraklık sebebiyle verimin düştüğüne işaret eden ziraat mühendisleri, “Toprağa gübre atılamıyor. 2022’de başta tahıllar olmak üzere zirai ürünlerde rekolte kaybı artar.” ikazında bulundu.

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Su İçmez, tarımsal girdi satan bayilerin önünü görememesi sebebiyle gübre ve zirai ilaç satışlarının durduğunu kaydetti. Suiçmez, gübreye sadece son 15 günde 200-250 lira arasında yeni zamlar geldiğini söyledi.

 

Ankara Polatlı’da gübre bayiliği yapan ziraat mühendisi Murat Çelik ise, gübre firmalarının sipariş kabul etmediğini, hatta siparişleri yıl başına kadar durduran firmalar olduğu bilgisini vererek bu durumun aylarca süreceğine işaret etti.

 

SON BİR YILDA YÜZDE 200’DEN FAZLA ZAMLANDI

 

Birkaç ay önce Avrupa’da yaşanan doğalgaz krizi sonrası fiyatı en çok artan ürünlerden biri gübre olmuştu.

 

Gübrenin ham maddesi olan doğalgazdaki aşırı fiyat artışı, yurt içinde de gübre fiyatlarının bir yılda yüzde 157’den fazla zamlanmasına yol açmıştı. Buna şimdi de yurt içindeki kur krizi eklenince gübredeki son bir yıllık zamlar yüzde 200’ü aştı.

 

“ÇİFTÇİ BU FİYATTAN NASIL SATIN ALSIN!”

 

Suiçmez, “Satışlar başlasa da vadeli satış yapılamıyor. Gübrenin tonu 2020 yılı haziran ayında 1800 TL iken, 2021 yılı haziran ayında 4 bin 100 TL’ye çıkmıştı. Kasım ayı başında 10 bin TL idi, şimdi ise 11 bin 750 lira. Çiftçi bu fiyatlara peşin fiyattan gübre nasıl alsın?” sorusunu yöneltti.

 

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Gıda ve Tarım Çalışma Grubu Üyesi ve Yeni Çiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce ise, Sözcü’ye verdiği mülakatta, “Gübre satışlarının yüzde 15-20 oranında azaldığını duyuyoruz. Üre gübresi 13 bin 200 TL’ye, DAP 11 bin 750 TL’ye çıktı. Kimse önünü göremiyor.” dedi.

 

2022 TARIMSAL ÜRETİMİ TEHLİKEDE

 

Adana’da gübre bayiliği yapan Ziraat Mühendisi Semih Karademir ise, gübredeki sert fiyat artışlarının çiftçinin tarlaya ya az gübre atması ya da hiç atamamasıyla sonuçlanacağına, bunun da gıda krizine yol açacağına dikkati çekti.

 

Karademir, “İşin tehlikeli boyutu, mevcut gübre fiyatlarından dolayı üreticilerin gübre kullanamamasıdır. Bu da 2022’de gıda krizi ile karşı karşıya kalmamız anlamına gelebilir.” diye konuştu.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version