Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekmek zamlanıyor, iki ilde fiyatlar yükseldi

Ekmek zamlanıyor, iki ilde fiyatlar yükseldi


Liranın döviz karşısında değer kaybetmesi sonrası piyasalardaki artan enflasyon nedeniyle Kütahya ve İzmir’de ekmeğe zam geldi. Eskişehir’de fırıncı esnafı da zam yapılmasını isteyerek “Bir gün bile idare edecek durumda değiliz” dedi.

Kütahya’da geçtiğimiz Temmuz ayında zam kararı alınan ekmeğe, üretim maliyetlerinin artması nedeniyle bir zam daha geldi. İzmir’de de 200 gram ekmeğin gramajı 230 grama artırılırken, fiyatı 2 liradan 2,50 liraya çıkarak; ekmek yüzde 20 oranında zamlandı.

Kütahya Fırıncılar Odası Başkanı Murat Duran, artan girdi maliyetleri nedeniyle Kütahya’da ekmek fiyatlarının zamlandığını açıkladı. Zamlı fiyat tarifesinin bugünden itibaren uygulamaya geçtiğini kaydeden Murat Duran, ocak ayında yeni bir zammın daha gelebileceğini de sözlerine ekledi.

Kütahya, 2021 yılında ekmeğe ilk zam geçtiğimiz Temmuz ayında geldi. 220 gramlık ekmek 240 grama yükseltilerek 1,5 liradan 2 liraya satışa sunulurken, 780 gramlık ekmek de 6,5 lira olmuştu. Fırıncılar Odasından alınan karar gereği ekmek yüzde 25 daha zamlanarak; 2,5 liraya satılmaya başlandı. Murat Duran, yeni fiyat tarifesine gramajlara ilişkin bir açıklama yapmadı.

Kütahya Fırıncılar Odası Başkanı Murat Duran, zam kararının bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. 50 kuruş zam yapılmasına rağmen girdi fiyatlarını karşılayamadıklarını aktaran Duran: “Zam fırıncıyla alakalı bir durum değil. Akaryakıt, elektrik ve doğalgaza sürekli zam geliyor. Bizim araçlarımız su yakmıyor, biz de mazot, benzin kullanıyoruz. Makinelerimiz Kütahya’da doğalgaz ile çalışıyor. Artan maliyetler karşısında ayakta kalabilmek için çareyi fiyat artırımında buluyoruz” dedi.

‘UN FİYATLARINA YETİŞEMİYORUZ’

Duran, ülke genelinde yaşanan un tedariği sıkıntısının Kütahya’da yaşamadıklarını ancak fiyatların arttığına dikkati çekerek “Zamdaki en büyük etken una gelen zamlardır. Şimdi yaptığımız 50 kuruşluk zam, son yirmi gün içerisindeki un fiyat farkını bile karşılamıyor. 200 liraya aldığımız unun çuvalı 360, 370 liraya kadar çıktı. Un fiyatları durmuyor” dedi.

Murat Duran, önlerini göremediklerini belirterek una gelen zammın devam etmesi durumunda Ocak ayında yeni bir zam kararı alınabileceğini aktardı.

ESKİŞEHİRLİ FIRINCILAR: BİR GÜN BİLE İDARE EDECEK DURUMDA DEĞİLİZ 

Eskişehir’de de İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada, artan un fiyatlarına dikkat çekilerek “Bir gün bile idare edecek durumda değiliz” denildi. Son günlerde ayçiçek yağı başta olmak üzere una, yağa, elektrikten doğalgaza kadar art arda gelen zamlar fırıncı esnafını kapanma noktasına getirdi.

İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, düzenlediği basın toplantısında bir gün bile mevcut ekmek fiyatları ile idare edebilecek durumda olmadıklarını belirtti.

Gazete Duvar’dan Özge Zaim’in haberine göre Eskişehir fırıncısının ham maddesine gelen yüksek zamlardan dolayı çok zor durumda olduklarını ifade eden Mülazımoğlu şöyle konuştu:

“Biz 27.04.2021 tarihinde Eskişehir’de 230 gr ekmeği 2 TL yaparken bir çuval unun fiyatı 110 ile 120 TL arasındaydı. Bugün 350-380 arasında. 18’lik bir teneke yağ 127 lira iken 355-380 arasında. 1 kilo susam 8 lira iken 32 lira. Bir çuval şeker 180 lira iken 300 liraya dayandı. 1 kilo odunu 40 kuruşa alıyorduk. Bugün 1 lira 20 kuruş. Elektrik doğalgaza zam geldi. Bu şartlarda fırıncı esnafının ticaretine devam ettirebilmesi mümkün değildir. Fırıncının bu durumunu Sayın Valimizle beraber ilgili oda başkanlarımızla paylaştık. Gerekenleri aktardık. Zor durumda olduğumuzu söyledik. Bir an evvel komisyon kurulup bize bir fiyat tarifesi sunulmasını istedik” dedi.

Mülazımoğlu, “Biz bundan 2 ay önce 200 gr ekmek için 2 TL istedik. O günün şartlarında bu uygun bir fiyattı bizim için. İdare dilebilir bir fiyattı. Ama bugün bu onaylanan 200 gr 2 lira fiyat, bizim maliyetimizin çok altında bir fiyat. Bir an evvel komisyon toplayıp bize bir makul fiyat çıkarılmasını istiyoruz. Fırıncının kendine özgü bir hesap tarifesi vardır. Un artı diğerleri diye maliyet hesaplar fırıncı. Bir gün bile bu fiyatlarla idare edebilecek durumda değiliz. Biz bir fiyata başvurduğumuz zaman süreç 2-2 buçuk ay sürüyor. Komisyon toplanıyor, bakanlığa gidecek, oradan onaylanıp gelecek, en az 2 ay… Samimiyetle söylüyorum, şu an kapanmak zorunda olan fırıncılar var, yarın ekmek yapamayacak pozisyonda olan arkadaşlarımız var. Rica ediyorum bu işle ilgilenen kurumlara bize bir an evle komisyon toplayıp fiyat vermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version