Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünyanın en büyük hava kirleticilerinden Hindistan neden kömüre bu kadar bağımlı?


Hindistan Başbakanı Narendra Modi, COP26 Zirvesi’nde dünyanın dört bir yanındaki liderlerin önünde 2070 yılına kadar sıfır karbona ulaşma hedefini açıklayarak herkesi şaşırttı. Hindistanlı yetkililer, daha önce fosil yakıtların bırakılması hedefine hep karşı çıkıyordu.

Bunun sebebi ise, dünyanın üçüncü en büyük sera gazı yayıcısı Hindistan’ın elektriğinin yaklaşık yüzde 70’inin üretiminin kömürden gelmesine dayanıyor. Ülke, dünyanın en büyük beşinci kömür rezervine sahip olmasına rağmen, Çin’den sonra en büyük ikinci kömür ithalatçısı konumunda.

Güçlü ve hızlı bir eylem olmaz ise, uzmanlar önümüzdeki yıllarda Hindistan’ın emisyonlarının daha da artarak, küresel ısınmayı ve onun yıkıcı sonuçlarını engellemeye yönelik küresel çabaları baltalamasından korkuyor.

Her yıl olduğu gibi, kışın başlamasıyla başkent Yeni Delhi’de insanlar yoğun hava kirliliği nedeniyle nefes almakta zorlanıyor.

Cumartesi günü, ince partikül madde oranı, önerilen sınırı 20 kat aştı. Uzmanlar, dünyanın en kirli şehirlerinden biri olan Yeni Delhi’de, “ciddi boyutta solunum yolu hastalıkları, akciğer sorunları ve astım olduğuna” dikkat çekiyor.

Fakat bütün bu olumsuzluklara rağmen, ülke kömür kullanımından, yakın zamanda vazgeçmeyi reddediyor.

Essel Mining & Industries Limited’in enerji danışmanı Uppinder Kumar bu konuda şöyle konuştu: “Enerji ihtiyacımız o kadar büyük ki, sadece yenilenebilir enerjileri kullanmak isteseydik, alana ihtiyacımız olurdu ve imkanlarımız yok. Bunun için yeterli finansmanımız da yok”.

Yenilebilir enerjilere yatırım

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen yıl “Hindistan’da fosil yakıt sübvansiyonları hala temiz enerji sübvansiyonlarından yedi kat daha yüksek” diyerek, devletin bu konuda daha aktif olması gerektiğini vurgulamıştı.

Hindistan uzun vadede kömür tüketimini azaltmak istiyor. Yenilenebilir enerjilerin 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacının yarısını karşılayabilmesini sağlamayı taahhüt etti. Aynı zamanda, Hindistan yatırımcıları çekmek için yenilenebilir enerjilere büyük yatırımlar yapıyor.

Servetlerini fosil yakıtlardan kazanan iki Hintli milyarder Gautam Adani ve Mukesh Ambani yeşil enerjiler alanında ciddi yatırımlar yaptı. Ülke, güneş enerjisi kapasitelerini beş yılda 11 kat artırarak Temmuz 2019’da 30 gigawatt’a ulaştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version