Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Döviz kurları yükseliyor, asgari ücret eriyor: Türkiye, Avrupa’da son sıraya düştü

Asgari ücret son 20 yılda en çok hangi AB ülkelerinde arttı?


Döviz kurları Türkiye’de her gün yeni bir rekora imza atıyor. 23 Kasım sabahı dolar 12 lirayı, euro 14 lirayı; sterlin de 16 lirayı aştı. Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik değer kaybetmeye devam eden asgari ücrete yeni yılda ne kadar zam yapılacağı ise merak konusu. Peki, Türkiye’de asgari ücret ne kadar? Asgar ücret döviz karşısında ne kadar değer kaybetti? Avrupa ülkelerinde durum ne?
Çift haneli değerlere ulaşan Euro, Dolar ve Sterlin kurları karşısında asgari ücret de erimeye devam ediyor. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, 2021 yılının ikinci yarısında 346 Euro olan asgari ücret, döviz kurlarında yaşanan artış sonrası 201 Euro’ya geriledi.
ASGARİ ÜCRET EURO BAZINDA YÜZDE 69 GERİLEDİ

Avrupa’da asgari ücretle çalışan nüfusun en fazla olduğu ülke Türkiye’de hem satın alma gücü hem de euro bazında asgari ücret erimeye devam ediyor. Eurostat’ın verilerine göre 2021 yılının ikinci yarısında 346 euro olarak değer gören asgari ücret, 24 Kasım 2021 tarihindeki güncel kurlar baz alındığında 201 euro’ya geriledi. Türkiye’de asgari ücret 2021 yılının ikinci yarısında yüzde 69’luk bir düşüş yaşadı.

Serbest Görüş:
dTL erimeye devam ediyor: Döviz kurları son 20 yılda nasıl değişti?
dAsgari ücret son 20 yılda en çok hangi AB ülkelerinde arttı?
dDöviz kurları artıyor, asgari ücret eriyor: Avrupa’da asgari ücretle çalışan oranları ne kadar?

 
EURO BAZINDA ASGARİ ÜCRETİN EN AZ OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE: ARNAVUTLUK’UN DA GERİSİNDE
Avrupa ülkeleri arasında asgari ücretin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg oldu. 2021 yılının ikinci yarısında da 2 bin 202 euro ile zirvede yer alan Lüksemburg’u İrlanda takip etti. İrlanda’da 2021 yılının 2. yarısındaki asgari ücret bin 724 euro olarak değer gördü. Bu alanda üçüncü sıradaki ülke ise Avrupa Birliği’nin (AB) dev ülkesi Hollanda yer alıyor. Hollanda’da asgari ücret bin 701 euro.

Eurostat’ın verilerinde 2021 yılının ilk yarısında euro bazında asgari ücretin en az olduğu ülkeler arasında Arnavutluk, Karadağ, Bulgaristan gibi ülkelerin üzerinde yer alan Türkiye, döviz kurlarında yaşanan artış sonrası son sıradaki Arnavutluk’un bile gerisinde kaldı. 2021 yılının ikinci yarısında asgari ücretin 245 euro olduğu Arnavutluk’un gerisine düşen Türkiye’de asgari ücret artık 201 euro olarak değer görüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version