Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diyarbakırlılar’dan Cemil Taşkesen’e destek: Burası Kürdistan’dır, kimse inkar edemez

Diyarbakırlılar'dan Cemil Taşkesen'e destek: Burası Kürdistan’dır, kimse inkar edemez


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e, Siirt ziyareti sırasında “Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, Kürdistan inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer ‘Kürdistan’dır ama ne yazık ki Meclis’te bu ‘Kürdistan’ inkar ediliyor” diyen Cemil Taşkesen, 29 Ekim’de gözaltına alındı ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Taşkesen’in gözaltına alınmasına ilişki kamuoyundan tepkiler yükselirken, Mezopotamya Ajansı’ndan Eylem Akdağ ve Ergin Çağlar, Diyarbakır’da yurttaşlara mikrofon uzattı. Yurtaşlar, Kürdistan gerçekliğinin inkar edilemeyeceğini söyledi. 

‘AKŞENER’İ FAİLİ MECHULLERDEN TANIYORUZ’

Siirt’te Taşkesen’in bu sözlerine “Kürdistan diyerek tarifleyebilirsin” diyen Akşener’in, Meclis’te farklı konuşmasına tepki gösteren Erdal Güneş, “Hepimiz Meral Akşener’i, 90’lardan, faili meçhullerden tanıyoruz. Akşener’in Erdoğan ve Bahçeli’den hiçbir farkı yok. Seçim yaklaştıkça Kürtler üzerinden politik görüşlerini yansıtıyorlar. Bunun da onlara seçimi kazandıracağını zannediyorlar. 20 yıldır Erdoğan’ın yaptığı bu değil mi? Daha doğrusu 80 yıldır aynı politikayı uyguluyorlar. Tek dertleri Kürtler, bu ülkede açlık, işsizlik yok. Tek sorun var; Kürtler ve Kürdistan. Burası Kürdistan’dır. Tarihe bakın göçmen olan onlardır” diye konuştu. 

‘HEPSİ BURAYA GELDİĞİNDE KÜRTLEŞİYOR; ANKARA’YA DÖNDÜKLERİ ZAMAN AYNI PLİTİKAYA DEVAM EDİYORLAR’

Bölgeye gelen her siyasetçinin, bölgeden çıkınca farklı konuştuğuna değinen Güneş, “Mesut Yılmaz’ından tut, Erdoğan’a hepsi buraya geldiklerinde birden Kürtleşiyorlar, güzel görünmeye çalışıyorlar. Ama Ankara’ya gittikleri zaman yine aynı politikaya devam ediyorlar. Biz bunları gayet iyi tanıyoruz. Bugün Kürtçe tabelaları kaldırıp Arapça tabelaları asıyorlar. Sanki burada göçmen olan Kürtlermiş, Araplar buranın sahibiymiş gibi davranıyorlar. Bizden korkuyorlar, açık söyleyeyim, bu korku onlara yeter. Kürt halkı çizgisinden ayrılmamalı. Bugüne kadar nasıl direndiyse, bu şekilde direnmeye devam etmeli. Biz bize yeteriz, kimseye ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı.

‘KÜRDİSTAN SÖYLEMİ İÇİN KİMSE TERÖRİST OLAMAZ’

Meral Akşener’in Meclis’teki konuşmasının yanlış olduğunu söyleyen yurttaşlardan Mehmet Demirpolat, “Akşener’in bizlere terörist demeye hakkı yoktur, bu söylemi çok yanlış. HDP’liler Meclis’te siyaset yapıyor, ellerinde silah yok. Bir Kürdistan söylemi için kimse terörist olmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dedi Kürdistan, Yavuz Sultan Selim de dedi Kürdistan ve binlerce insan Kürdistan diyor, bütün dünya buranın Kürdistan olduğunu biliyor. Akşener eski bir siyasetçi ve söylediklerinin karşılığı yok, boş söylemler. Biz o esnafın söylediklerine katılıyoruz, aynı fikirdeyiz” şeklinde konuştu.

‘KÜRDİSTAN GERÇEKLİĞİ İNKAR EDİLEMEZ’

“Bölgemizin ismi Kürdistan’dır kimse inkar edemez” diyen Mehmet Sadık Karacoşan ise yıllardır yaşadıkları topraklarında ötekileştirildiklerini söyledi.  Karacoşan, “Kürtleri eziyorlar, baskı altına almaya çalışıyorlar. Kürtler söyledikleri her sözden dolayı tutuklanıyor. Bu kabul edilemez” dedi. 

Kürdistan söyleminin özgür düşünce kapsamına girdiğini belirten Mustafa Alanlı da, “Burası Kürdistan’dır, bunu söylemek suç değildir. Diyarbakır’da Siirt’te, Şırnak’ta doğunun her tarafı Kürdistan’dır. Bu bir gerçektir. Bu baskılarla bizi bitirmeye çalışıyorlar ama biz onları bitireceğiz” dedi.  

‘KİM NE DERSE DESİN, DİYARBAKIR KÜRDİSTAN’TIR’

Bölgede çok farklı etnik grupların yaşadığını belirten Seyfettin Ateş, “Çok farklı ırklar ve kültürler burada birlikte yaşıyoruz, fakat buranın ismi Kürdistan’dır. Bu söylemi kullandığı için insanlar gözaltına alınmamalı. Buraya gelenler başta ‘evet burası Kürdistan’dır’ diyor. Buradan dışarı çıkınca ise ‘Kürdistan diye bir ülke yok’ diyorlar. Bence vardır, Diyarbakır Kürdistan’dır. Kim ne derse desin, bizim gözümüzde burası Kürdistan’dır. Kim inkar ediyorsa etsin” diye belirtti.

‘HEP SUÇLU KONUMUNA DÜŞÜRÜLÜYORUZ’

Ülkede en küçük bile olsa düşüncesini ifade edenlerin gözaltına alındığını ve düşünce özgürlüğünün yok sayıldığını ifade eden Ferhat Gürel, “96 yaşındaki bir insan Erdoğan’a hakaretten gözaltına alınıyor. Kürdistan diyen de aynı şekilde. Ülkedeki iktidar her kelimeyi suç sayıyor. Kürdistan demek suç değildir, burası Mezopotamya’dır, burası hep Kürdistan kalmıştır. Biz Kürt halkı olarak özerkliğimizi, dilimizi istiyoruz. Ama bugün baktığımızda Kürdistan dediğimiz için gözaltına alınıyoruz, terörist oluyoruz ve hep suçlu konumuna düşürülüyoruz” şeklinde konuştu.

‘MAKARNAYA KÖMÜRE ALDANMASINLAR; KİMLİĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM’

Kürtler üzerinde ciddi politikalar yürütüldüğüne işaret eden Ozan Serhat Doğrucu, “Şu anda Kürtlerin dillerini, kültürlerini yaşamaması için saldırıyorlar. Dilimiz bile bize yasaklanmış. O esnaf kültürünü ve dilini yaşatma adına doğru şeyler söyledi. Ama onlar bizim dilimiz ve kültürümüzle yaşamamızı istemiyor. ‘Burası Kürtlerin yeridir’ dememize izin vermiyorlar. Bu söylemlere rağmen diyoruz ki, burası Diyarbakır, Kürdistan’ın başkenti. Ve bizim yerimizdir, kimseye vermeyiz. Oy zamanı gelip ‘evet burası sizin yeriniz, haklısınız’ diyorlar, seçim bitince ise kim ölmüş, kim kalmış, umurlarında değil. Kürtlerin bu oyunlara gelmemesi gerekir, gözlerini açmalılar. Makarnaya, kömüre aldanmasınlar, kandırılmasınlar. Kimliğimize, dilimize, kültürümüze sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version