Hazır giyim sektörü başta iplik temini olmak üzere ham madde krizine karşı bazı adımlar atılmasını istedi. Beş ihracatçı birliği ve 13 sektör derneği adına konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, pamuk ve pamuk ipliği ihracatına gözetim uygulanması ve iplik ithalatında ek vergilerin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Pamuk ve pamuk ipliği başta olmak üzere hammadde fiyatlarındaki olağanüstü artışa dikkati çeken sektör, pamuk ve pamuk ipliği ihracatına gözetim uygulanmasını, iplik ithalatında ek verginin kaldırılmasını talep etti.
Gültepe, “10 aylık ortalamalara baktığımızda elyafın 2, ipliğin 4, kumaşın 6-7 dolara ihraç edildiğini görüyoruz. Oysa biz o ürünleri işleyip, hazır giyim ve konfeksiyona dönüştürebilirsek 16-17 dolara satabilir, katma değerli ihracatımızı arttırarak ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz.” dedi.
PAMUĞUN FİYATI YÜZDE 86,6 ARTTI
İplik fiyatının arttığına işaret eden Gültepe, “Uluslararası pazarlarda emtia fiyatları son bir yılda dolar üzerinden ortalama yüzde 20 arttı. Türkiye’de bu oran yüzde 35-40 seviyesinde. Pamuk ve pamuk ipliğinde çok daha yüksek bir fiyat artışı ile karşı karşıyayız. Son bir yılda pamuğun fiyatı dünyada yüzde 57, Türkiye’de yüzde 86’6 artış gösterdi.” diye konuştu.
Serbest Görüş:
dCam fiyatına rekor zam
dZam sırası iplikte
dSaat 16.30’a dikkat!: Dolar yeni rekora koşuyor
“Pamuk ipliğini yurt içinden uluslararası piyasalara göre 0,80-1 dolar daha pahalıya alıyoruz.” diyen Gültepe, “Fiyat artışı bir yana tedarikte de sıkıntı çekiyoruz. Önceleri iki-üç haftada gelen ham madde şimdi dört-beş haftada elimize ulaşıyor. Ham madde temininde teslimat süreleri uzuyor ve zaman zaman siparişleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“İHRACAT İZNE BAĞLANSIN” ÇAĞRISI
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu dönemde ülkemizden pamuk ve pamuk ipliği ihracatında artış olduğunu kaydeden Gültepe, “Örneğin ocak-ekim döneminde pamuk ipliği ihracatında 2020’ye göre yüzde 68,4, 2019’a göre ise yüzde 30,4 artış var. İhracata elbette karşı değiliz. Ancak bizim hedefimiz katma değerli ihracat olmalı. 10 aylık ortalamalara baktığımızda elyafın 2, ipliğin 4, kumaşın 6-7 dolara ihraç edildiğini görüyoruz. Hesap ortada.” değerlendirmesinde bulundu.
Gültepe şöyle devam etti: “Elyaf ve ipliğin önemli bölümünü rakibimiz olan Portekiz, İtalya, Bangladeş, Pakistan ve Mısır gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Ocak-ekim döneminde toplam pamuk ipliği ihracatımızın yüzde 56,6’sının bu 5 ülkeye yapıldığının altını çizmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***