Keynes, AİHM’nin Bylock’un hukuken tutuklama için yeterli delil olmadığı kararı sonrası AKP Hükumetiyle anlaşarak teslim olmuştu.
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Pehlivan, ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in sessiz sedasız tahliye edildiğini öne sürdü. Keynes, geçen ay yapılan duruşmasında etkin pişmanlıktan yararlanıp tahliye olmak istemiş, ancak bu talebi mahkemece kabul edilmemişti.
SESSİZ SEDASIZ GELİP TESLİM OLDU
Cumhuriyet yazarı Pehlivan, “Arka Bahçe” adlı köşesinde “ByLock’un sahibi hapisten çıktı” başlıklı yazısında konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’ye geldiğini ve tutuklandığını haftalar sonra öğrenebildik. Hapisten çıktığını da ilk ben yazıyorum: ByLock’un lisans sahibi David Keynes geçen hafta sessiz sedasız tahliye edildi. Keynes’in avukatı Abdurrahman Bayramoğlu bundan sekiz ay önce savcılığa başvurdu. Müvekkili Keynes’in Türkiye’ye gelip bildiklerini anlatmaya hazır olduğunu belirtiyordu. Daha da ileri bir iddia vardı. Duruşma tutanağından öğreniyorum ki…
David Keynes adına bir yakalama kararı dahi yoktu. Tüm işlemler eski adı olan Alpaslan Demir üzerinden yürütülüyordu. Yani ByLock’un lisans sahibi ABD pasaportuyla Türkiye’ye girse kimsenin haberi de olmayacaktı!
TAHLİYESİNİ SAVCILIK TALEP ETTİ
Tüm Türkiye Keynes’in geldiğini ve itirafçı olduğunu ancak iddianame yazılınca öğrendi. İlk duruşma 6 Ekim’deydi. Keynes, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak tahliye edilmeyi bekliyordu. Ancak hakkında tutukluluğa devam kararı verildi.
Aradan yaklaşık bir ay geçti… Savcılık artık Keynes’in tahliyesini talep ediyordu.
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluk durumunu incelemek için toplandı. Karar yazıldı: Delillerin toplanması, kendi ayağıyla ABD’den gelmiş olması, kaçma şüphesinin bulunmaması ve etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanma ihtimali gerekçe gösterildi. Evet, ByLock’un lisans sahibi Keynes, yurtdışına çıkış yasağı konularak 3 Kasım’da cezaevinden çıkarıldı.”
AİHM: BYLOCK TEK BAŞINA TUTUKLAMAYA YETERLİ DELİL DEĞİL
Keynes’in Türkiye’ye gelip tutuklanması Türkiye’nin AİHM’de Tekin Akgün başvurusunda ByLock’la ilgili mahkum edilmesinden sonraya denk gelmesi dikkati çekti. AİHM, Tekin Akgün’ün başvurusunda ByLock’un tek başına tutuklamaya yeterli delil olmadığına karar verip 12 bin euro tazminata hükmetti. Akgün’ün davasında özgürlük ve güvenlik hakkı ihlaline karar veren AİHM, ByLock’la ilgili çok sayıda pilot davada daha hükumetten savunma istemişti. Yani AİHM’nin, ByLock’la ilgili adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü gibi yeni ihlal kararlarına hükmetmesi yüksek ihtimal.
TÜRKİYE’Yİ YÜZ MİLYONLARCA EUROLUK TAZMİNAT CEZASI BEKLİYOR
AİHM’nin Akgün kararı sonrası yerel mahkemeler, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi tarafından delil kabul edilen ve cezalara gerekçe yapılan ByLock hukuken çöp delil konumuna düştü. Bu karar sonrası ByLock kullandığı iddiasıyla hakkında dava açılan 100 bine yakın kişinin AİHM’e gidip tazminat kazanması gündemde. Böyle bir durumda AKP hükumetinin ByLock mağdurlarına 500 milyon ile 1 milyar euro arasında tazminat ödemesi gerekecek.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***