Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bütçe görüşmesinde Kürdistan tartışması

Bütçe görüşmesinde Kürdistan tartışması


ANKARA – Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP’li Muazzez Orhan’ın, Kürdistan ismini kullanması tartışmaya neden oldu. AKP’li Cevdet Yılmaz, “Kürdistan diye bir yer yoktur” derken, Orhan da Meclis tutanaklarını hatırlattı.

 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşüldü. Sabah saat 10.00’da başlayan görüşmeler, 21.27’de sona erdi. Gün boyu yapılan tartışmalar ardından bakanlık ve bağlı kuruluşların bütçesi AKP ve MHP oylarıyla komisyonda kabul edildi.

 

Bakan Mustafa Varank sunumunda, ekonomideki büyümeden bahsederken, sanayi alanında 4 milyon 700 bin kişiden fazla kayıtlı istihdam olduğunu belirtti. Varank, Ekim ayı itibariyle ihracatın 215 milyar doları aştığını, sanayi işletme sayısının da yüzde 20 artarak, 12 bin 161’e yükseldiğini kaydetti. 

 

BAKAN: ZAMMI DESTEKLEDİM

 

HDP’li Garo Paylan ise, sanayicilere yönelik yüzde 48 doğalgaz zammının sanayici düşmanlığı olduğunu belirterek, bakan yardımcısının “Yeniden değerlendireceğiz” sözlerini hatırlattı. Paylan, “Niye daha önce değerlendirmeniz? Size sormuyorlar mı? Sizi yok mu sayıyorlar bu zamları yaparken” sorularına Bakan Varank, zammı “ben destekledim” sözleriyle savundu. Paylan, “Tebrik ediyorum sizi yüzde 48 zammı desteklemişsiniz” sözleriyle tepki gösterdi.

 

GİRDİ ÜZERİNDEKİ SUNUMA ELEŞTİRİ

 

İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta de Varank’ın da diğer bakanlar gibi hep girdi üzerinden açıklamalar yapmasını eleştirdi. Usta, yapılanlardan ziyade sonuçların anlatılmasını ve neler olacağına dair anlatımlar beklediklerini söyledi. Usta, sanayideki istihdamın da yetersiz olduğunu ve patinaj yapıldığını vurguladı.

CHP Milletvekili Müzeyyen Şevkin, ilk dokuz ayda imalat sanayisinde yapılan ihracatın sadece yüzde 3’ünün yüksek teknoloji ürünü olduğunu ifade ederek, “Dünyanın hamallığına talip bir ticaret sistemimiz var ve bunun da refahımıza katkısı yok” dedi. Şevkin, TÜBİKAT sunumunda savaş araçları görsellerinin gösterilmesini de eleştirdi.

 

‘NASIL UZAYA GİDECEKSİNİZ?’

 

Tarhan, OSB’lerin bağış yapın üzerinden tehdit edildiğini dile getirerek, “Bağış yapmadıkları için yeni bir kanun taslağı hazırlayıp, OSB’leri tehdit ediyorsunuz” diye kaydetti. Yine yerli otomobil yapacak SAAB’ın hurda platformuna 47 milyon Euro harcandığını aktaran Tarhan, “Bunun hesabını ne zaman vereceksiniz” dedi. NASA’nın zamanında 200 milyar dolar bütçe ayırdığını aktaran Tarhan, “61 milyon TL ile nasıl uzaya gidersiniz? Bu bütçeyle tam olarak nereye gitmeyi planlıyorsunuz?” diye ekledi.

 

‘YANLIŞLARLA DESTAN YAZIYORSUNUZ’

 

CHP’li Abdullatif Şener, AKP’li milletvekillerinin lideri kutsayan cümlelerini eleştirdi. Şener, yürütme ve yasamanın farklı olduğunu dile getirerek, “Sayın Cumhurbaşkanının ne kadar yanlışı varsa o yanlışlarının üzerine bir destan yazıyorsunuz böyle bir şey olmaz” eleştirisinde bulundu. Şener, Meksika’daki köylü ayaklanmalarının anlatıldığı Vava Zabata’dan örnekle sözlerini sürdürdü. Şener, “Herkes kendisini bir isimde birleştirmeye çalışıyor; olur olmadık destanlar yazıyor, ne kadar yanlış varsa ‘doğrudur’ diye anlatıyor. Bunlardan vazgeçelim” dedi.

 

HDP’li Erol Katırcıoğlu’da bakanlığın bütçesinin gelişen teknolojiyi yakalama açısından yeterli olmadığını belirterek, sözlerine başladı. Katırcıoğlu, teknolojinin özgür düşünce gerektiren bir iş olduğunu da belirti. KOBİ’lerin siyasallaştırıldığına dikkati çeken Katırcıoğlu, “AKP’nin iktidara gelmesinin arkasında da KOBİ’ler yatmaktadır. Bankaları devlet destekliyor ama KOBİ’lere destek vermiyor. Onları riskli buluyor kendine göre” diye belirtti.

 

BÖLGESEL AYRIMCILIĞA DİKKAT ÇEKTİ

 

HDP’li Muazzez Orhan da bölgesel adaletsizliğe dikkat çekerek, “Türkiye’de faaliyette olan 89 Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin sadece 9 tanesi bölge illerimizdedir. Bu 9 tanesinin toplam kapasitesi de bazı yerlerdeki tek bir teknokentin kapasitesi kadar yoktur. Bölgesel eşitsizlik böylemi son bulacak. Bin 260 AR-GE merkezinin 20 tanesi bölge illerimizdedir. Antep dışında bölge illerinde sanayi ve teknoloji adına bir şey yapmıyorsunuz. Yine faaliyette olan 346 AR-GE tasarım merkezinden sadece 2 tanesi bölgemizdedir. Bu eşitsizlik nedeniyle mevsimlik işçiler Kürdistan’dan kalkıp Trakya’ya, Çukurova’ya, Ege’ye gündelik işçi olarak gitmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

 

KÜRDİSTAN

 

Orhan’ın “Kürdistan” demesine komisyon başkanı Cevdet Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti’nde ‘Kürdistan’ diye bir yer yoktur” dedi. Orhan’da Meclis tutanaklarını hatırlattı.

 

ŞENER’İ HEDEF ALDI

 

Abdüllatif Şener’in AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın övüldüğü yönündeki eleştirilere cevap veren Varank’ın  “Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili çok çirkin ifadeler kullanılıyor, öldüğüyle ilgili ifadeler kullanıldı. ‘Viva Zapata’ diye bir filmden bahsetti ve oradaki karakterin, kasabanın ortasında öldürülmesinden bahsetti. Ben Sayın Abdullatif Şener’in bu ifadesinin açıkçası seçildiğini düşüyorum. Bizim inanç anlayışımızda hiçbir yaratılmış kutsallaştırılamaz. Sayın Abdullatif Şener siyaset arenasındaki yelpaze yer değiştirirken kendi medeniyet değerleri de başkalaşmış” sözleri CHP’liler tarafından protesto edildi.

 

BAKAN PROTESTO EDİLDİ

 

Bakan Varank, kendine yapılan eleştirilere de “Biz, Sayın Cumhurbaşkanımızla siyaset yapıyoruz. Onun bu ülke için harcadığı emeğin farkındayız ve bütün çalışmalarımızda evet, onu anıyoruz” dedi. Bakanın sözleri CHP’liler tarafından sıra kapaklarına vurularak, protesto edildi. Yaşanan gerginlik ardından oturuma ara verildi.

 

YARDIMCI OLDUĞUNU İTİRAF ETTİ

 

 Şener’in yandaş şirketlere yönelik eleştirilerine de Varank, “Sayın Şener Baykar’dan bahsediyor. Eğer Baykar’ın ürettiği insansız hava aracı sistemleri olmasaydı şu anda Türkiye’de insansız hava aracı sistemlerini bundan 5 katına alabiliyor oluyorduk. Baykar gelirlerinin yüzde 85’ini ihracattan kazanıyor. Çünkü kendileriyle uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz var. Bir tane bombayı atabilmek için onlarca izin çıkarmak için neler çektiler. Ben şahidim. Hepsinde kendilerine yardımcı oldum” dedi.

 

ZAMMI SAVUNDU

 

Bakan Varank, OSB kanunu güncellemek istediklerini ve bunu da Cumhur ittifakı ile birlikte yaparak, Meclis’ten geçirmeye çalışacaklarını söyledi. Bakan Varank, OSB’lerden yardım bağışı istediğini de kabul ederek, yangın ve sel afetleri nedeniyle istendiğini öne sürdü. Toplanan 206 milyonun da AFAD’a aktarıldığını söyledi. Bakan Varank, Sanayiciye yapılan zamda haksızlık görmediğini belirterek, “Ben sanayiciye ucuz doğal gaz verip ona kar ettirdiğimde, bu sanayici ihracat yaptığında hani hep eleştirdiniz ya ‘emeği sömürüyorsunuz’ diye-ben niye ucuz doğal gazımı sömürtüp Avrupalıya mal satayım ki zaten rekabetçi bir şekilde şu anda fiyatlarımız uygun” dedi.

 

Bütçe sonunda CHP’li Abdullatif Şener ile AKP’liler arasında gerginlik yaşandı.  Şener’in “Bir kadro davasını satmışsa onların peşinden gidenler davasını satmıştır. Dava parti değildir, particilik değildir. Hırsızlar ordusun döndünüz, hırsızlar ordusu. Sizin algı dünyanız, algılama modunuz bozulmuş olabilir. Dünyevi iştahlar ve şehvetler işin gerçeklerini gözünüzde perde gibi kapatmış olabilir” sözlerine AKP’liler “özür bekliyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version