Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bulgaristan’da bir yıl içinde 3. kez düzenlenen seçimi iki ay önce kurulan parti kazandı

Bulgaristan’da bir yıl içinde 3. kez düzenlenen seçimi iki ay önce kurulan parti kazandı


Çıkış anketlerine göre, Bulgaristan’da hükümet kurulamadığı için bir yıl içinde üçüncü kez düzenlenen parlamento seçimlerini iki ay önce kurulan “Değişime Devam Ediyoruz” adlı merkez partisi ilk sırada bitirdi.
Alpha Research, Gallup International, Market Links ve Trend tarafından yapılan anketler, Değişime Devam Ediyoruz Partisinin Pazar günkü seçimde yaklaşık yüzde 26 oy aldığını gösterdi.
Eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişim İçin Yurttaşlar (GERB) partisi yüzde 23-24 ile ikinci sırada yer aldı.

Sonuçların, Avrupa Birliği’nin bu en yoksul ülkesinde siyasi tıkanıklığı son erdirme ihtimalini arttırdığı yorumları yapılıyor. Nisan ve Temmuz aylarında yapılan iki seçimin ardından partiler bir koalisyon hükümeti kurmakta anlaşamamışlardı.
Değişime Devam Ediyoruz Partisinin kurucuları olan Kiril Petkov ve Assen Vassilev bu yılın başlarında geçici bakanlık görevlerine getirildiler ve partilerini geçen yılki büyük yolsuzluk karşıtı protestolarda dile getirilen hayal kırıklıklarını giderecekleri vaadiyle Eylül ayında oluşturdular.
Başbakanlık koltuğunu hedefleyen Petkov, sandıkların kapanmasının ardından “Bulgaristan yeni bir yola yöneldi” dedi. Petkov diyaloğa ve uzlaşmaya açık olacağına söz vermesine karşın, partisinin yargıyı elden geçirme ve yolsuzluğu önleme planlarından geri adım atmayacağını söyledi. Başsavcıyı değiştirmenin ve yolsuzlukla mücadele teşkilatını güçlendirmenin koalisyon görüşmelerinde kritik konular olacağını vurguladı.
Uzmanlar, yeni partinin ana programı yolsuzlukla mücadele olan iki küçük parti ve Sosyalistlerin desteğiyle bir koalisyonu kurmak çin iyi bir konumda göründüğünü, ancak önlerinde zorlu görüşmeler olduğunu belirtiyor. Sofya Üniversitesi’nden Ivaylo Ditchev AFP haber ajansına verdiği demeçte, Değişime Devam Ediyoruz’un bir hükümet kurmasının muhtemel göründüğünü çünkü “sağ ve sol arasında köprüler kurabileceğini” kaydetti.

Serbest Görüş:
dBulgaristan göçmenleri engellemek için Türkiye sınırına asker gönderdi
dBulgar Levası 6 TL’ye yaklaştı, Bulgarlar bagajları Edirne’de dolduruyor
dBulgaristan bir yılda üçüncü kez genel seçime gidebilir

 
Başka bir analist, Alpha Research’ten Boriana Dimitrova, 41 yaşındaki Petkov ve 44 yaşındaki Vassilev’in “çok hevesli” olmalarına rağmen siyasette çok az deneyimleri olduğunu ve sonunda “istikrarsız” bir koalisyona liderlik edebilecekleri uyarısında bulundu.
 
 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version