Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bulgaristan’da 1 yılda 3 seçim

Bulgaristan'da 1 yılda 3 seçim


Tarihinde ilk defa bir yıl içinde üç kez seçime giden Bulgaristan iki seçimdir hükümeti kuracak yeterli sayıya ulaşamadığı için vatandaşının önüne üçüncü kez sandık koydu. 4 Nisan ve 14 Temmuz’da da seçim yapılmıştı.

Toplam 240 sandalyesi bulunan Bulgaristan Parlamentosunda Cumhurbaşkanlığı için 23 aday, milletvekilliği için ise 5 bin 67 aday yarışıyor. 400’e yakın siyasi partinin bulunduğu ülkede sadece 25 parti ve koalisyonlar seçime girmek için başvuruda bulunuyor. Bulgaristan vatandaşları bu seçimde iki ayrı sandıkta oy kullandı.

Ülkede ilk defa bir Türk aday seçimlere giriyor. Çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu Hak ve Özgürlük Hareketi (HÖH -DPS) Genel Başkanı Mustafa Karadayı’nın adaylığı ile bir ilke imza attı. Her iki adaylık için 17 numarayla seçmen listesinde yerini alan HÖH Bulgar vatandaşları ile Bulgaristan Türkleri ve ülkede yaşayan etnik grupların oylarına talip olduğunu belirtti.  Daha önceki yıllarda iktidar ortağı olarak belli bir süre koalisyonda görev alan HÖH uzun bir aradan sonra yine seçimlere hazırlandı. Parlamentonun 46.Meclisinde HÖH (DPS) 29 milletvekili ile temsil ediliyordu. Bu seçimlerde ise bu sayının 40’ların üzerine çıkması bekleniyor.

EDİRNE’DE ÜÇ SANDIK KURULDU

Tüm ülkede sabah saatlerinde başlayan oy verme işlemi Avrupa ve diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de sabah 07:00 itibari ile başladı. Çifte vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Edirne’de üç sandık kuruldu. Edirne merkez 75.Yıl İlköğretim Okulu ve Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosluğu ile Keşan ilçesinde kurulan sandıklarda oy verme işlemi saat 20:00’a kadar sürecek.

Oy vermek için sandıklara gelen ve Edirne il genelinde kayıtlı bulunan 2 bin 521 seçmen sabahın ilk saatlerinden itibaren yoğun bir katılım gösterdi. Önceki seçimlere göre bu seçimde katılımın daha yüksek olduğu görüldü. Seçimlere ilişkin konuşan Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş yapılan seçimlerde vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti. Edirne’de 3 sandık kurulduğunu belirten Güneş, “Vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor. Bu yoğun ilgiye biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Seçimin Bulgaristan ve Türkiye için hayırlı olmasını diliyoruz. İnşallah ilişkilerimiz daha da ileri düzeye gider” diye konuştu.

Türkiye, 4 Nisan günü yapılan ilk seçimlerde kurulan sandıklarda pandemi gölgesinde 22 bin oy geçerli sayılmış, 14 Temmuz seçiminde ise bu sayı 28 bine ulaşmıştı. Bulgaristan’da seçimler elektronik ortamda dijital sistem üzerinden yapılırken, seçimlere katılım ülkede yüzde 50’nin altında seyrediyor ve her seçimde bu sayı düşüyor. Bugün yapılan seçimlerde de Bulgaristan’da kurulan sandıklardan 6 cihazın arıza yaptığı ve sayımların gece elle yapılacağı bilgisi verildi.

MANİSA’DA YÜKSEK KATILIM

Öte yandan Manisa’da oy verme işlemi devam ederken Yunusemre, Şehzadeler, Salihli, Turgutlu ilçelerinde bulunan Bulgaristan göçmenleri oturdukları Karaağaçlı, Selimşahlar, Akmescit, Güzelyurt mahallelerinden oylarını kullanacakları Polinas EML, Cumhuriyet İlkokulu ve Karaağaçlı İlkokulundaki seçmen sandıklarına giderek oy kullandılar. Aaraç bulamayan Bulgaristan göçmenleri ise Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen araçlar ile sandığa ulaştılar. Seçime olan katılımın daha yüksek olduğunu belirten Balkanlar Kültür Dayanışma Derneği Manisa Başkanı Altan Hafızismailoğlu, şunları söyledi:

“Bulgaristan’da Cumhurbaşkanlığına aday olan Mustafa Karadayı ve çok değerli milletvekillerimizi mutlak parlamentoya taşıyacağıyız. Manisa’da oy kullanması gereken 4 bin soydaşımızın en az 3 binini oy sandığına taşımaya gayret ediyoruz. Bu seçim biz Türklerin Bulgaristan’daki varlığını hissettirecek öte yandan da AB’de de gücümüzü ortaya koyacaktır.” (ANKA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version