Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belçika’da Kadına Şiddete Hayır yürüyüşü

Belçika’da Kadına Şiddete Hayır yürüyüşü


Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de bu pazar aktivistler kadına şiddete dur demek için yürüdü. Mirabal Belgium Kurumu’nun organize ettiği ve her yıl binlerce insanın katıldığı ‘Kadına Şiddeti Durdurun’ yürüyüşüne Türkiye’de devlet şiddetine ve zulmüne maruz kalan kadınların sesi olmak isteyen birçok insan da destek verdi. 

Onlarca kurum ve kuruluşun destek verdiği yürüyüşte Belçika’da 2016 yılında onaylanan İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yapıldı. Belçika’daki kamu makamlarına, tüm kadınlara yönelik her türlü şiddetle mücadele için etkili politikalar uygulama, İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini üstlenme ve bunlara saygı duyma çağrısı yapıldı. Belçika’nın İstanbul Sözleşmesi’ni düzgün bir şekilde uygulaması için Avrupa Konseyi tarafından verilen 11 acil tavsiyesinin en kısa sürede hayata geçirilmesi istendi.    

Yapılan yürüyüşe destek veren insan hakları kuruluşlarından Solidarity with Others yayınladığı ve Mirabal Belgium sayfasında da paylaşılan bir video ile Türkiye’de kadınların yaşadığı hak ihlallerine, şiddete ve zorbalığa dikkat çekti.   

 

Mirabal Belgium inisiyatifi ismini diktatörlüğe karşı mücadele veren Mirabal kardeşlerden alıyor. 25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde faşist rejime karşı vermiş oldukları mücadelenin sonucunda tecavüz edilerek öldürülen Patria, Minerve ve Maria isimli Mirabal kardeşler diktatörlüğe karşı mücadelenin en büyük sembollerinden olmuşlardı. Diktatör Rafael Trujillo tarafından defalarca hapse gönderilen, mal varlıklarına el konulan, terörist ilan edilen Mirabal Kardeşler, “Bu ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabal kardeşlerdir” diyen Trujillo’nun yandaşları tarafından vahşice katledildiler. 25 Kasım 1960’ta eşlerini hapiste ziyaret eden kardeşler dönüşte araçlarından indirilip cinsel saldırıda bulunulduktan sonra sopalarla dövülerek öldürülmüşlerdi. Cesetleri uçurumdan atılan kardeşlerin ölümü rejim ve medya tarafından trafik kazasına bağlanmıştı. 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile 25 Kasım ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ ilan edildi. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version