Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Babası KHK’lı diye otizmli Rüveyda’ya ‘engelli’ maaşı bağlanmıyor

Babası KHK’lı diye otizmli Rüveyda’ya ‘engelli’ maaşı bağlanmıyor


Otizmli Rüveyda Tekgöz’ün hakkı olan engelli aylığı Ağustos 2019’dan bu yana verilmiyor. 800 TL’lik yardımı alabilmek için 5 yıldır çabalayan anne Nazire Tekgöz, “Biz kızımın yasal hakkını istiyoruz, başka bir şey değil. Vermemek için bin dereden bahane getiriliyor.” diyor.

Otizmli dünyaya gelen Rüveyda Tekgöz’ün babası coğrafya öğretmeni Mehmet Ali Tekgöz, 672 sayılı KHK ile 1 Eylül 2016’da ihraç edildi. Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında 17 Ağustos 2016’da tutuklanan Tekgöz, Bylock kullandığı iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ocak 2018’de tahliye edilen Tekgöz’e verilen cezayı Yargıtay üç ay önce bozdu. Yeniden yargılanmaya başlayan Tekgöz’ün ilk davası 1 Aralık 2021’de görülecek.
Hapisten çıktıktan sonra pazarcılık yaparak ailesini geçindirmeye çalışan Mehmet Ali Tekgöz’ün yüzde 70 engelli kızı Rüveyda Tekgöz’e babası tutuklandığı için engelli aylığı verilmedi. Nazire Tekgöz’ün kızının yeni sağlık raporuyla birlikte 5 Eylül 2016’da Antakya Kaymakamlığına bağlı Antakya Sosyal ve Yardımlaşma Dayanışma Vakfı’na yaptığı başvuru reddedildi.

Bold Medya’dan Sevinç Özarslan’ın haberine göre, 16 yaşındaki Rüveyda Tekgöz’ün ailesi de kızının en doğal hakkı olan engelli aylığı için 5 yıldır mücadele ediyor. Bir kaymakam geliyor, maaşın ödenmesine karar veriyor, başka bir kaymakam “Böyle bir hakkı yoktur.” deyip kesiyor.

Engelli çocukları bulunan ailelere devlet tarafından verilen iki hak var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ödediği ‘evde bakım ücreti’ ile 2022 sayılı kanun kapsamında kaymakamlıklara başvurularak alınan ‘engelli aylığı’.

Babası KHK’lı olduğu için her iki hakkından da mahrum edilen Rüveyda Tekgöz’ün annesi, uğraşlarının sonucunda mahkeme kararıyla ‘evde bakım ücretini’ bu yılın ocak ayından itibaren almaya başladı. Bir ödenen, bir kesilen engelli aylığını ise Ağustos 2019’dan bu yana alamıyorlar. Tekgöz ailesinin yaşadığı tam bir yılan hikayesine dönmüş durumda.

BİMER: KHK’LI AİLELERE YARDIM YAPILMIYOR

O zaman adı BİMER olan Başbakanlık İletişim Merkezi’ne kesintinin neden yapıldığını soran Nazire Tekgöz’e “KHK’lı ailelere yardım yapılmamaktadır” cevabı verildi. Anne Tekgöz, en sonunda milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu aracılığıyla TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu, ancak bu talebi de reddedildi.

KIZIMIN YASAL HAKKINI İSTİYORUZ

Nazire Tekgöz, “Engelli maaşı (800 TL) da hakkı ama vermemek için bin dereden bahane getiriliyor. Eşim hapisten yeni çıkmıştı, iş arama sürecindeydi. 894 TL’lik SSK primini gelir olarak göstermişler. Prim nasıl gelir olabilir ki? Ayrıca onun ödendiğini biz yeni öğrendik. Biz kızımın yasal hakkını istiyoruz, başka bir şey değil!”

GERGERLİOĞLU: “YALAN DOLAN KIRK YALAN”

Bir ay önce gerçekleştirilen bütçe görüşmeleri sırasında Tekgöz ailesine neden hakkı olan paranın verilmediğini TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na soran Ömer Faruk Gergerlioğlu’na “Böyle bir başvuru bulunmamaktadır.” diye cevap verildi.

Kamu Denetçiliği’ne iki kez başvuran Tekgöz ailesinin resmi evraklarını Twitter hesabından paylaşan Gergerlioğlu, Yalan dolan kırk yalan! Bütçe görüşmelerinde Kamu Denetöiliği’ne KHK’lının çocuğuna engelli aylığı verilmemesini sormuştum. “Böyle bir başvuru yoktur” demişti! Ailenin resmî başvurusunu ve RET cevabını milletimizin takdirine sunuyorum!” diyerek tepki gösterdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version